среда, 4. новембар 2015.

ZIMSKI SAN

TESTO :

1 zumance
1 celo jaje
100 g maslaca
150 g secera u prahu
1 dl mleka
500 g brasna
1/2 praska za pecivo
1 kasika tamnog kakaa

KREMA :

mrvice od testa
100 g przenih mlevenih lesnika
2 kasike ruma
50 g cokolade
100 g maslaca
50 g secera
3 kasike dzema od malina, jagoda ili po zelji

DODACI 1
2 dl mleka
2 kasike ruma

DODACI 2
150 g bele cokolade
4 kasike ulja


Priprema:
Pomesati brasno s praskom za pecivo. Dodati maslac iseckan na komadice i utrljati ga u brasno da dobijemo mrvice.
Zatim dodati secer, jaja i mleko pa umesiti glatko testo. Testo podeliti na 3 dela i u 1/3 testa staviti kakao.

Od belog testa praviti kuglice velicine manjeg oraha (15-20 g testa), dobro iz zagladiti medu dlanovima i slagati na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci na 170°C, 10-ak min. U toku pecenja malo narastu i ostanu bele.

Tamno testo razvaljati na 2 - 3 mm debljine pa vaditi modlom cvetice ili zvezdice dovoljno velike da na njih stane gotova kuglica. Poredjati na pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 170°C 8-10 min (paziti da se ne prepeku).

Pecenim i ohladenim kuglicama pazljivo izdubiti sredinu (ja sam radila tako sto sam spic ostrog nozica bocnula u kolacic i lagano vrtela do zeljene dubine). Mrvice sto izdubimo sacuvamo za kremu.

Za kremu - dobro pomesati mrvice od testa, lesnike, rum, secer, otopljenu cokoladu, mekani maslac i dzem.

Posebno napraviti mesavinu mleka i ruma te u nju kratko umociti izdubljene bele kugle. Napuniti kremom.

Na pari otopiti belu cokoladu s uljem pa glazirati svaku kuglicu.

Po zelji dodatno prosarati otopljenom tamnom cokoladom.

Staviti na hladno da se glazura stegne.

Na sredinu smedeg kolacica staviti malo preostale kreme (ili dzema )i pazljivo zalepiti belu kuglicu.
Ostaviti na hladnom preko noci da sve skupa ocvrsne.

Posluživanje:
Od ove kolicine trebali bi dobiti 30 - 40 kuglica, zavisno od njihove velicine.

Izvor: coolinarika.com

0 коментара:

Постави коментар