Potrebni sastojci:
-za korice
- 200 g brašna
- 2 vršne kašike kakaoa
- prašak za pecivo
- 100 g šećera
- 100 g meda
- 50 ml ulja
- 130 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
- 1,5 dl kisele vode
-za fil
- 6 dl sojinog mleka u prahu
- 3 pudinga od čokolade
- 10 kašika šećera+100 g
- 120 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
- 250 g margarina
- 200 g crne čokolade
-za ukrašavanje
- 100 g crne čokolade
- 1 kašika ulja
Prvo prepeći
250 g lešnika u rerni, vrlo pažljivo da ne izgore, jer su onda gorki i
neupotrebljivi, na oko 170C. Ohladiti, oljištiti ih od ljuspe i samleti u
secku, dovoljno krupno, a opet ne previše.
Izmešati, pa prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Na slaboj vatri
istopiti med sa šećerom, dodati ulje, pa izmešati sa suvim sastojcima,
postepeno dodavati kiselu vodu. Dodati lešnike, sve sjediniti i staviti u
pleh dim. 32x29 cm, obložen masnim papirom , pa peći oko 15-20 minuta na 180C.
Kada se korica ispeče, dobro je ohladiti i iseći na tri uzdužne trake širine 10cm.
U 6 dl hladne
vode staviti da se prokuva. Čim se malo ugreje dodati 6 kašika sojinog
mleka u prahu stalno mešajući da ne ostanu grudvice, pa skuvati 3
pudinga po uobićajenom postupku (prethodno razmućenih sa malo hladne
vode od onih 6 dl), sa 10 kašika šećera. Pošto se smesa brzo zgusne,
dodati 200 g malo usitnjene crne čoklade i stalno mešajuću sve dok se
ne istopi i puding postane kremast i sjajan.
Staviti125 g
šećera sa vrlo malo vode da se ušpinuje, kratko jer je mala količina u
pitanju, pa dodati krupno mlevene i pečene lešnike. Izmešati sa
pudingom, pa ostaviti da se ohladi do kraja, ali ne u frižideru.
Kada se puding
ohladio premazati u tankom sloju svaku od tri lente, a ostatak pudinga
umešati sa prethodno umućenim margarinom sa sobne temperature.
Sada ovako
dobijenu kremu premazati prvo preko jedne premazane trake, pa staviti
dugu odozgo i tako do treće, pa premazati celu torticu u krug. Kada se
ohladi i stegne ukrasiti je rastopljenom čokoladom, kojoj je dodata
kašika ulja i dobro promešana do lepe koezistencije i sjaja. Izvor : http://a-sada-olja-kuva.blogspot.rs
0 коментара:
Постави коментар