недеља, 8. новембар 2015.

POSNA ČOKO - LEŠNIK TORTA

Potrebni sastojci:


-za korice
  • 200 g brašna
  • 2 vršne kašike kakaoa
  • prašak za pecivo
  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 50 ml ulja
  • 130 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
  • 1,5 dl kisele vode
-za fil
  • 6 dl sojinog mleka u prahu
  • 3 pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera+100 g
  • 120 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
  • 250 g margarina
  • 200 g crne čokolade

-za ukrašavanje
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja


Prvo prepeći 250 g lešnika u rerni, vrlo pažljivo da ne izgore, jer su onda gorki i neupotrebljivi, na oko 170C. Ohladiti, oljištiti ih od ljuspe i samleti u secku, dovoljno krupno, a opet ne previše.

Izmešati, pa prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Na slaboj vatri istopiti med sa šećerom, dodati ulje, pa izmešati sa suvim sastojcima, postepeno dodavati kiselu vodu. Dodati lešnike, sve sjediniti i staviti u pleh dim. 32x29 cm, obložen masnim papirom , pa peći oko 15-20 minuta na 180C.
Kada se korica ispeče, dobro je ohladiti i iseći na tri uzdužne trake širine 10cm.

U 6 dl hladne vode staviti da se prokuva. Čim se malo ugreje dodati 6 kašika sojinog mleka u prahu stalno mešajući da ne ostanu grudvice, pa skuvati 3 pudinga po uobićajenom postupku (prethodno razmućenih sa malo hladne vode od onih 6 dl), sa 10 kašika šećera. Pošto se smesa brzo zgusne, dodati 200 g malo usitnjene crne čoklade i stalno mešajuću sve dok  se ne istopi i puding postane kremast i sjajan. 

Staviti125 g šećera sa vrlo malo vode da se ušpinuje, kratko jer je mala količina u pitanju, pa dodati krupno mlevene i pečene lešnike. Izmešati sa pudingom, pa ostaviti da se ohladi do kraja, ali ne u frižideru.

Kada se puding ohladio premazati u tankom sloju svaku od tri lente, a ostatak pudinga umešati sa prethodno umućenim margarinom sa sobne temperature.
Sada ovako dobijenu kremu premazati prvo preko jedne premazane trake, pa staviti dugu odozgo i tako do treće, pa premazati celu torticu u krug. Kada se ohladi i stegne ukrasiti je rastopljenom čokoladom, kojoj je dodata kašika ulja i dobro promešana do lepe koezistencije i sjaja. 

Izvor : http://a-sada-olja-kuva.blogspot.rs

0 коментара:

Постави коментар