TORTE

 ČOKOLADNA RAPSODIJA




Sastojci 

Za biskvit:

 4 jajeta
100 g šećera
200 g maragina
100 g čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo

Za kremu:

0,5 l slatke pavlake
200 g čokolade za kuvanje
1 kašika šećera

Priprema

Biskvit: Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni margarin i čokoladu, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju sneg od belanaca.

Peći na 180 stepeni oko 20 minuta zavisi od rerne, proveriti čačkalicom, kada je pečeno.
 Krema: Slatku pavlaku, šećer i čokoladu zagrevati na laganoj vatri (mešati sve dok ne provri), kad provri skloniti.

Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topao, preliti ga sa toplom kremom.

Krema je dosta retka, ali je ne treba dodatno miksati, ili bilo šta dodavati, jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stegnuti.

Kolač ohladiti, prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider, da se ohladi i stegne.

izvor: www.recepti.com




BLACK FOREST CAKE


 

Sastojci

TESTO I
  • 300 g putera
  • 300 g secera
  • 300 g brasna
  • 6 kom jaja
  • 1 1/2kasikica praska za pecivo
TESTO II
  • 250 g cokolade
  • 250 g secera
  • 200 g brasna
  • 6 kom jaja
  • 1/2 kasikice praska za pecivo
  • 180 g putra
COKOLADNI FIL
  • 4 kom zumanjaka
  • 200g secera
  • 100 ml mleka
  • 150 g tamne cokolade
  • 1/4 kasikice soli
  • 600ml tecnog slaga
VISNJE
  • 1 flasa kompota od visanja
  • 1 kasikica vanili secera
  • 1 kasika secera
GLAZURA
  • 100 g secera
  • 100 g cokolade
  • 100 ml vode
  • 1 kasika putra
ZA UKRASAVANJE:
  sveze visnje i nastrugana cokolada
ZA PRELIV TESTA:
  • 200 ml soka od narandze
  • 1 kasikica brendy ekstrakta 

Priprema


TESTO I
Ukljuciti rernu na 180 C, obloziti sa papirom  okrugli kalup  za torte.

Kremasto umutiti putar i secer,pa dodavati jedno po jedno jaje.
Kad su jaja dobro umucena dodati brasno i prasak za pecivo koji se pomesa sa brasnom.
Sve dobro sjediniti,te izruciti u vec pripremljen kalup.
Peci 55 minuta u zagrijanoj rerni.Kad je testo peceno ostaviti da se malo prohladi u kalupu, a zatim prebaciti na zicu da se ohladi.
 
TESTO II
Zajedno u posudi otopiti na sporetu cokoladu i putar a zatim ostaviti da se ohladi.
U medjuvremenu izmiksati jaja i secer isto dodavajuci jedno po jedno jaje i mikasati da se dobije lepa glatka smesa.
Zatim dodati omeksanu cokoladu i putar i sve dobro izmesati i na kraju dodati brasno i prasak za pecivo- lagano sjediniti sa smesom.
Testo izruciti u pripremljen kalup i peci u vec zgrijanoj reni na 180 C, 60 minuta.
Peceno testo ostaviti da se malo prohladi u kalupu a zatim ga prebaciti na zicu.


COKOLADNI FIL

Miksati zumanjca sa secerom 5 minuta ili dok ne postane cvrsta smesa.
Zagrijati mleko u maloj posudi.
Skinuti posudu sa sporet i dodati umucena jaja sa secerom.
Vratiti posudu na sporet i smesu kuhati 2-3 minute uz stalno mesanje[sve raditi na slaboj temperaturi]
Vazno je da smesa ne prokuha [80 C]
U vecu ciniju dodati iskidanu cokoladu.
Sipati vruce mleko i jaja na cokoladu i mesati da se cokolada otopi, dodati sol,pa ostaviti da se ohladi cokoladni miks.
Izraditi tekuci slag,pa 200 ml dodati u ohladjenu cokoladnu fil, a preostali deo ce se koristiti za filovanje  i ukrasavanje torte.


VISNJE

Ocediti visnje, a soku od visanja dodati sece i vanili secer, te staviti na sporet da kuha.
Kuhati toliko, da se dobije sirup.U sirup dodati visnje i jos sve kuhati oko 2 minute, skunuti sa sporeta i ostaviti da se hladi.


FILOVANJE

TESTO I preseci  na dva dela a TESTO II na tri dela.
Svaki deo testa preliti sa narandjinim sokom u kojeg se doda kasikica brendy ekstrakta.
Prvo filovati zuto teso sa cokoladnim filom, od kojeg se prvo napraviti krug u sredini testa, promera oko 8 cm pa oko fila dadati visanje pa ih zaliti sa sirupom, nastaviti filovati sa cokoladnim filom do ruba testa.
Sad naneti cokoladno testo, pa premazati sa slagom .
Nastaviti filovat dok se materijal ne potrosi.
Sa srana tortu premazati slagom a nagornji  deo torte cokoladnim filom.
Tortu dobro ohladiti,pa tek tada naneti cokoladnu glazuru.


GLAZURA

Na sporetu skuhati cokoladu,secer i putar preliveni vodom.
Masu kuhati uz stalno mesanje dok ne postane gusta.

Malo prohladjenom glazurom preliti tortu,dodati nastruganu cokoladu i visnje kao ukras.

izvor : http://www.coolinarika.com




 ČOKOLADNO BELA TORTA



Sastojci

  • Biskvit:
  • 100 g čokolade
  • 120 g margarin
  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 150 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • prstohvat soli
  • navršak noža mljevenog cimeta
  • navršak noža mljevenih klinčića
  • 50 ml ulja
  • Bijela krema:
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 300 g bijele čokolade
  • 150 g maslaca
  • 3 kremfixa
  • Smeđa krema:
  • 1 l mlijeka
  • 150 g šećera
  • 3 pudinga od čokolade
  • 100 g maslaca
  • Za ukrašavanje:
  • 2-3 dl vrhnja za šlag

Priprema


Tijesto: 
  1. Prosijte u posudu brašno, prašak za pecivo, klinčiće i cimet, te dodajte sol.
  2. Čokoladu otopite na pari, kratko ohladite i dodajte margarin.
  3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka, pa žumanjke dobro izmiješajte sa šećerom i vanilin šećerom. Bjelanjke stucite u snijeg.
  4. Polako u taj snijeg dodavajte žumanjke miješajući najmanjom brzinom (ako želite možete miješati i ručno, ali nema potrebe), zatim dodajte naizmjenično suhe sastojke (brašno i ostalo), čokoladu s margarinom i ulje.
  5. Dno okruglog kalupa za torte (promjera 26 cm) obložite papirom za pečenje ili namastite i pobrašnite, pa u njega ulijte mali dio smjese, visine 1 cm. Ostatak smjese ulijte u veliki lim od pećnice (također obložen papirom za pečenje) pa pecite oba biskvita 20 minuta na 180°C.
    (Ja ovaj put nisam pekla okrugli biskvit, jer sam se žurila, ali puno je lakše vaditi komade torte kad je dolje podloga od biskvita.)
  6. Kad je gotovo, izvaditi okrugli biskvit iz kalupa, ukloniti papir, vratiti biskvit u kalup.. Biskvit iz velikog lima narezati na trake visine kalupa (trebalo bi biti 5 traka), pa poškropiti mlijekom. Trake slagati u krug (ne pregusto), da se dobije otprilike 4 sloja do sredine. Početi slagati od vanjskog ruba uz obruč kalupa, pa ići prema sredini. 
      
    Bijela krema:
    1.
    Vrhnje za šlag zakuhati (ne izraditi u šlag), skinuti s vatre pa dodati naribanu bijelu čokoladu.

    2.
    Prohladiti. U mlako dodati maslac i kremfix.

    3.
    Polako sipati smjesu između biskvita da se dobije donji bijeli sloj.


    Smeđa krema:

    1.
    Skuhati puding sa šećerom u litri mlijeka.

    2.
    Ohladiti. Dok se puding hladi često ga miješati mikserom da se ne stvori kožica.

    3.
    U mlako dodati maslac.

    4.
    Tu kremu žlicom polako stavljati na bijelu kremu između biskvita, dok se ne popuni sve do vrha.

    Tortu ostaviti preko noći da se dobro stisne, pa sutradan ukrasiti šlagom. 



 NEPEČENA MILKA TORTA



Sastojci :

Podloga :

  • 300 g celog petit keksa
  • po potrebi sok od pomorandže (za umakanje keksa)
Fil :

  • 12 jaja
  • 400 g prah šećera
  • 300 g mlevene plazme
  • 400 g margarina
  • 200 g mlečne milka čokolade
  • 200 g bele milka čokolade
Dekoracija :
  •  1/2 l slatke pavlake
Priprema :

  1. Keks umakati u sok pa poređati na tacnu
  2.  Odvojiti žumanca od belanaca, pa žumanca umutiti sa 200 g prah šećera i skuvati na pari.
  3.  Belanca umutiti u čvrst sneg sa preostalih 200 g prah šećera.
  4.  U sneg od belanaca dodati mlevenu plazmu i promešati varjačom da se sjedini.
  5.  Margarin umutiti penasto i sjediniti ga sa žumancima.
  6.  Smesu od margarina i žumanaca sjediniti sa smesom od belanaca i plazme, pa sve dobro umutiti.
  7.  Dobijenu smesu podeliti na dva dela, pa u jedan deo dodati na pari otopljenu mlečnu čokoladu.
  8.  U drugi deo dodati na pari otopljenu belu čokoladu.
  9.  Preko keksa naneti fil sa mlečnom čokoladom.
  10.  Zatim preko fila sa mlečnom čokoladom naneti fil sa belom čokoladom.
  11.  Umutiti slatku pavlaku i premazati tortu.
izvor : http://www.recepti.com


 POSNA ČOKO - LEŠNIK TORTA


Potrebni sastojci:


-za korice
  • 200 g brašna
  • 2 vršne kašike kakaoa
  • prašak za pecivo
  • 100 g šećera
  • 100 g meda
  • 50 ml ulja
  • 130 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
  • 1,5 dl kisele vode
-za fil
  • 6 dl sojinog mleka u prahu
  • 3 pudinga od čokolade
  • 10 kašika šećera+100 g
  • 120 g krupno mlevenih, pečenih lešnika
  • 250 g margarina
  • 200 g crne čokolade

-za ukrašavanje
  • 100 g crne čokolade
  • 1 kašika ulja


Prvo prepeći 250 g lešnika u rerni, vrlo pažljivo da ne izgore, jer su onda gorki i neupotrebljivi, na oko 170C. Ohladiti, oljištiti ih od ljuspe i samleti u secku, dovoljno krupno, a opet ne previše.

Izmešati, pa prosejati brašno, kakao i prašak za pecivo.
Na slaboj vatri istopiti med sa šećerom, dodati ulje, pa izmešati sa suvim sastojcima, postepeno dodavati kiselu vodu. Dodati lešnike, sve sjediniti i staviti u pleh dim. 32x29 cm, obložen masnim papirom , pa peći oko 15-20 minuta na 180C.
Kada se korica ispeče, dobro je ohladiti i iseći na tri uzdužne trake širine 10cm.

U 6 dl hladne vode staviti da se prokuva. Čim se malo ugreje dodati 6 kašika sojinog mleka u prahu stalno mešajući da ne ostanu grudvice, pa skuvati 3 pudinga po uobićajenom postupku (prethodno razmućenih sa malo hladne vode od onih 6 dl), sa 10 kašika šećera. Pošto se smesa brzo zgusne, dodati 200 g malo usitnjene crne čoklade i stalno mešajuću sve dok  se ne istopi i puding postane kremast i sjajan. 

Staviti125 g šećera sa vrlo malo vode da se ušpinuje, kratko jer je mala količina u pitanju, pa dodati krupno mlevene i pečene lešnike. Izmešati sa pudingom, pa ostaviti da se ohladi do kraja, ali ne u frižideru.

Kada se puding ohladio premazati u tankom sloju svaku od tri lente, a ostatak pudinga umešati sa prethodno umućenim margarinom sa sobne temperature.
Sada ovako dobijenu kremu premazati prvo preko jedne premazane trake, pa staviti dugu odozgo i tako do treće, pa premazati celu torticu u krug. Kada se ohladi i stegne ukrasiti je rastopljenom čokoladom, kojoj je dodata kašika ulja i dobro promešana do lepe koezistencije i sjaja. 

Izvor : http://a-sada-olja-kuva.blogspot.rs




KAPRI TORTA SA MALINAMA




Za dve korice potrebno je:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 12 kašika samlevenih oraha
  • 2 kašike prosejanog brašna
  • 100 g narendane crne čokolade Menaž
Najčešće korice  pravim posebno, bez obzira na strune i noževe najlepše su mi i iste debljine  ovako pojedinačno kada ih ispečem. Možda bih drugačije radila kada bih imala ovu  spravu .

Dakle, umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 5 kašika šećera, pa špatulom umešati 6 kašika samlevenih oraha, 1 kašiku prosejanog brašna i 50 g narendane čokolade.
Peći u plehu obloženim papirom za pečenje dim. 35x25 cm, na 190C, 20-ak minuta.
 I tako još jednom.

Za crveni fil:


  • 500 g malina svežih ili smrznutih
  • 300 g šećera
  • 2 dl vode
  • 2 pudinga od malina
  • nekoliko kašika vode da se razmuti puding
Kratko ušpinovati  šećer sa vodom, više prokuvati, pa dodati maline. 
Kažem kratko, jer ćete dodati puding koji u svakom slučaju steže, zato bez obzira da li su sveže ili smrznute (koje već sadrže vodu) maline nije potrebno dugo kuvati, odnosno  da se šećer pretvori u sirup. U svakom slučaju ako preterate sa kuvanjem, uvek možete dodati malo vode, ali to ćete najbolje videti kada se smesa prokuva sa pudingom.

Znači kada se maline raspadnu (vodite računa da je smrznutim uvek potrebno malo više vremena) dodati dva razmućena (sa vodom) pudinga i kuvati stalno mešajući dok se ne zgusne. 
Kod smrznutih malina, koje su po pravilu kiselije, jer ima i ne baš zrelih primeraka, dodati još šećera, može na početku kristal ili pri kraju prah šećer. Probajte pa ocenite sami.

Za žuti fil:

  • 600 ml mleka
  • 10 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 kašike prosejanog brašna
  • šipka vanile
  • 250 g  putera
Umutiti malo žumanca sa 5 kašika šećera od 150g, sve razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati gustin, prosejano brašno i skuvati u ostatku mleka. Dodati srž iz šipke vanile (uvek je izmešam sa malo kristal šećera pre dodavanja da se ona sitna zrnca razdvoje).
Sve vreme mešajući žicom skuvati krem, pa ga pokriti folijom da se ne bi napravila korica. 
Kada se ohladi do kraja, dodavati  postepeno krem u prethodno penasto umućen puter.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.

Za čokoladni premaz:

  • 200 g crne čokolade Menaž
  • 70 g putera
  • 3 kašike ulja
Rastopiti čokoladu sa puterom, mešati van šporeta neprekidno dok se ne napravi glatka smesa, pa dodati ulje,  sjediniti i ostaviti da se prohladi, ali ne previše da se ne bi čokolada stegla, teško će se premazivati.
 

Filovanje ide sledećim redom:

  • 1. korica
  • 1/2 crvenog fila
  • 1/2 žutog fila
  • 1/2 čokoladnog premaza
  • 2. korica
  • 2/2 crvenog fila
  • 2/2 žutog fila
  • 2/2 čokoladnog premaza
Ovoga puta tortu sam ukrasila sa 2 kašike crvenog fila i umućenom ganache kremom. U 250 g zagrejane slatke pavlake rastopila sam 200 g crne čokolade, neprekidno mešajući. Kada se ohladila ostavila sam je na dodatno hlađenje u frižider, pa nakon toga je umutila mikserom i ukrašavala špricem.

Izvor : http://a-sada-olja-kuva.blogspot.rs

0 коментара:

Постави коментар