VOĆNI

 SITNI KOLACI OD SMOKVI

Sastojci

  • Prvi dio:
  • 250 gr. secera
  • 200 ml. vode
  • 3-5 kapi limonovog soka
  • rendanu koru limuna
  • 300 gr. mlevene smokve
  • 300 gr. mlevene orahe
  • 100 gr. mlevene biskote
  • 1 zlica kakao
  • 50 gr. margarina
  • Drugi dio:
  • 250 gr. secera
  • 200 ml. voda
  • 300 gr. mlevene piskote
  • 200 gr. mlevene orahe
  • 1 pakovanje vanilin secer
  • 50 gr. margarina
  • za spojivanje marmalade od kajsije
  • Za glazura
  • 200 gr. kuhinske cokolade
  • 4 kasike ulja
  Priprema :
  1. 1.
    Secer i vodu stavite da se kuva pazeci pritom da vam se ne napravi odvec gusti serbet, onda se dodaju sastajci, od dobivene smese napravi se kora.
  2. 2.
    Isti je postupak i za vtori dio.
  3. 3.
    Znaci dobili smo tamnu i svjetlu smesu.
  4. 4.
    Sa modlom ili casice vade se podjendake krugove.
  5. 5.
    Jedan tamni i jedan svetli krug zalepimo sa marmeladom od kajsije, te formiramo kolacic.
  6. 6.
    Na pareju istopimo cokoladu sa uljem, pa svaki kolacic glaziramo i posipamo sa orahom ili kako vam zelja.

Posluživanje

Forme kolacice mozete po zelji parviti.
Glaziram ih tako sto nabodem kolacic na cackaliscu i propustim i istoplejnu glazuru, izvadim, poredim na mrsnu hartiju, a tek kad posluzujem stavim u korpice.
Nije mala kolicina koja se dobije od ove smese, zavisno od velicine modle koju izaberete.

izvor : coolinarika.com



 DUNJA ŠTANGLICE



Potrebno:
  • 2 kg dunja
  • 500 g šećera
  • 200g čokolade
  • 1 kesica želatina
  • 1 veća oblanda
  • čokoladne bombone
  • 250 g šećer u prahu
  • 3-4 kašike mlake vode
  • malo soka od limun

Jednu dunju odvojiti a ostale oljuštiti, iseći na četvrtite i sitno izrendati. Dodati im šećer, 200 ml vode i dinstati dok se dunje neskuvaju a masa ne postane ujednačena i kašasta. Na kraju dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi. Želatin pripremiti tako što ga prelijete sa 4 kašike hladne vode i kada nabubri istopit na ringli zatim dodati dunjama.
Dok se rendane dunje dinstaju, dunju koju ste izvojili oljuštite, očistite i podeliti na dve polovine. Kuvajte desetak minuta zatim dobro procedite i isecite na kockice 1,5 x 1,5 cm zatim dodati gotovoj smesi od rendanih dunja. Sipati na oblandu, izravnati i ostaviti da se skroz ohladi.
 Za glazuru šećer u prahu prosejati zatim dodati vodu i par kapi soka od limuna. Viljuškom umutiti i premazati preko ohlađenog kolača i ostaviti da se glazura stegne. Iseći na štanglice i na svaku staviti čokoladnu bombonu.

izvor : http://www.minjina-kuhinjica.com



VOĆNI MINJONI SA PISTAĆIMA





Potrebno:

  • 4 belanceta
  • 150 g šećera
  • 100 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 150 ml ulja
  • 60 g kandiranog voća ( jagode ili višnje)
  • 30 g seckanih oraha
  • 30 g seckanih smokvi

Za glazuru:
  • 100 g bele mlečne čokolade
  • 1 kašika kisele pavlake
  • 20 g seckanih pistaća
  • jezgra oraha
Belanca umutiti uz postepeno dodavanje šećera u gust šam. Dodati brašno koje smo prethodno sjedinili sa praškom za pecivo i varjačom umešati u belanca. Dodati ulje, kandirano voće, smokve i seckane orahe. Smesu sipati u pleh veličine 20 x 30 cm  i peći na 200 °C oko 18-20 minuta. Izvaditi iz pleha i ohladiti. Odstraniti ivice zatim iseći na kockice željene veličine ( od 3 do 5 cm).
 Glazura: Čokoladu i kisela pavlaku istopiti zatim na svaki minjon staviti po kašičicu glazure, jezgro oraha i posuti seckanim pistaćima.
 Napomena: Ove minjone je najbolje praviti kada imate višak belanaca a ne znate šta ćete sa njima. Umesto kandiranog voća možete dodati nešto drugo po želji.

izvor :  http://www.minjina-kuhinjica.com



MAFINI SA JAGODAMA





mafini sa jagodama

Sastojci:
  • 4  jaja
  • 175 gr šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 200 gr putera
  • 200 ml mleka
  • 400 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • po jedna jagoda za svaki mafin ( ubacuje se unutra )
Za dekoraciju:
  • 250 ml slatke pavlake
  • jagode odgore
Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 175 stepeni.
Ulupati jaja sa šećerom sve dok se šećer ne otopi.
Dodati margarin ( koji mora biti sobne temperature, mekan ) i sve ulupati zajedno.
Zatim dodati mleko, vanilin šećer i ekstrakt od vanile, pa brašno.
Sve sjediniti, ostaviti 5 minuta pa dodati prašak za pecivo i umutiti.
Kalupe za mafine premazati uljem i posuti brašnom pa sipati u svaki do pola, ubosti jagodu u sredinu i dodati kašikom toliko da prekrije jagodu. Ili koristiti papirne korpice koje četkicom premažete uljem.
Staviti da se peče 35 minuta, zavisno od rerne.
Pečene mafine ohladiti, ulupati slatku pavlaku pa špricem dekorisati i staviti jagodu odgore.
Prijatno.

mafini sa jagodama-1


mafini sa jagodama-2 mafini sa jagodama-3



 izvor : http://brzikolaci.com

0 коментара:

Постави коментар