уторак, 10. новембар 2015.

BLACK FOREST CAKE

Sastojci

TESTO I
  • 300 g putera
  • 300 g secera
  • 300 g brasna
  • 6 kom jaja
  • 1 1/2kasikica praska za pecivo
TESTO II
  • 250 g cokolade
  • 250 g secera
  • 200 g brasna
  • 6 kom jaja
  • 1/2 kasikice praska za pecivo
  • 180 g putra
COKOLADNI FIL
  • 4 kom zumanjaka
  • 200g secera
  • 100 ml mleka
  • 150 g tamne cokolade
  • 1/4 kasikice soli
  • 600ml tecnog slaga
VISNJE
  • 1 flasa kompota od visanja
  • 1 kasikica vanili secera
  • 1 kasika secera
GLAZURA
  • 100 g secera
  • 100 g cokolade
  • 100 ml vode
  • 1 kasika putra
ZA UKRASAVANJE:
  sveze visnje i nastrugana cokolada
ZA PRELIV TESTA:
  • 200 ml soka od narandze
  • 1 kasikica brendy ekstrakta 

Priprema


TESTO I
Ukljuciti rernu na 180 C, obloziti sa papirom  okrugli kalup  za torte.

Kremasto umutiti putar i secer,pa dodavati jedno po jedno jaje.
Kad su jaja dobro umucena dodati brasno i prasak za pecivo koji se pomesa sa brasnom.
Sve dobro sjediniti,te izruciti u vec pripremljen kalup.
Peci 55 minuta u zagrijanoj rerni.Kad je testo peceno ostaviti da se malo prohladi u kalupu, a zatim prebaciti na zicu da se ohladi.
 

TESTO II
Zajedno u posudi otopiti na sporetu cokoladu i putar a zatim ostaviti da se ohladi.
U medjuvremenu izmiksati jaja i secer isto dodavajuci jedno po jedno jaje i mikasati da se dobije lepa glatka smesa.
Zatim dodati omeksanu cokoladu i putar i sve dobro izmesati i na kraju dodati brasno i prasak za pecivo- lagano sjediniti sa smesom.
Testo izruciti u pripremljen kalup i peci u vec zgrijanoj reni na 180 C, 60 minuta.
Peceno testo ostaviti da se malo prohladi u kalupu a zatim ga prebaciti na zicu.


COKOLADNI FIL

Miksati zumanjca sa secerom 5 minuta ili dok ne postane cvrsta smesa.
Zagrijati mleko u maloj posudi.
Skinuti posudu sa sporet i dodati umucena jaja sa secerom.
Vratiti posudu na sporet i smesu kuhati 2-3 minute uz stalno mesanje[sve raditi na slaboj temperaturi]
Vazno je da smesa ne prokuha [80 C]
U vecu ciniju dodati iskidanu cokoladu.
Sipati vruce mleko i jaja na cokoladu i mesati da se cokolada otopi, dodati sol,pa ostaviti da se ohladi cokoladni miks.
Izraditi tekuci slag,pa 200 ml dodati u ohladjenu cokoladnu fil, a preostali deo ce se koristiti za filovanje  i ukrasavanje torte.


VISNJE

Ocediti visnje, a soku od visanja dodati sece i vanili secer, te staviti na sporet da kuha.
Kuhati toliko, da se dobije sirup.U sirup dodati visnje i jos sve kuhati oko 2 minute, skunuti sa sporeta i ostaviti da se hladi.


FILOVANJE

TESTO I preseci  na dva dela a TESTO II na tri dela.
Svaki deo testa preliti sa narandjinim sokom u kojeg se doda kasikica brendy ekstrakta.
Prvo filovati zuto teso sa cokoladnim filom, od kojeg se prvo napraviti krug u sredini testa, promera oko 8 cm pa oko fila dadati visanje pa ih zaliti sa sirupom, nastaviti filovati sa cokoladnim filom do ruba testa.
Sad naneti cokoladno testo, pa premazati sa slagom .
Nastaviti filovat dok se materijal ne potrosi.
Sa srana tortu premazati slagom a nagornji  deo torte cokoladnim filom.
Tortu dobro ohladiti,pa tek tada naneti cokoladnu glazuru.


GLAZURA

Na sporetu skuhati cokoladu,secer i putar preliveni vodom.
Masu kuhati uz stalno mesanje dok ne postane gusta.

Malo prohladjenom glazurom preliti tortu,dodati nastruganu cokoladu i visnje kao ukras.

izvor : http://www.coolinarika.com

0 коментара:

Постави коментар