Sastojci
TESTO I
- 300 g putera
- 300 g secera
- 300 g brasna
- 6 kom jaja
- 1 1/2kasikica praska za pecivo
- 250 g cokolade
- 250 g secera
- 200 g brasna
- 6 kom jaja
- 1/2 kasikice praska za pecivo
- 180 g putra
- 4 kom zumanjaka
- 200g secera
- 100 ml mleka
- 150 g tamne cokolade
- 1/4 kasikice soli
- 600ml tecnog slaga
- 1 flasa kompota od visanja
- 1 kasikica vanili secera
- 1 kasika secera
- 100 g secera
- 100 g cokolade
- 100 ml vode
- 1 kasika putra
sveze visnje i nastrugana cokolada
ZA PRELIV TESTA:
- 200 ml soka od narandze
- 1 kasikica brendy ekstrakta
Priprema
TESTO I
Ukljuciti rernu na 180 C, obloziti sa papirom okrugli kalup za torte.
Kremasto umutiti putar i secer,pa dodavati jedno po jedno jaje.
Kad su jaja dobro umucena dodati brasno i prasak za pecivo koji se pomesa sa brasnom.
Sve dobro sjediniti,te izruciti u vec pripremljen kalup.
Peci 55 minuta u zagrijanoj rerni.Kad je testo peceno ostaviti da se malo prohladi u kalupu, a zatim prebaciti na zicu da se ohladi.
TESTO II
Zajedno u posudi otopiti na sporetu cokoladu i putar a zatim ostaviti da se ohladi.
U medjuvremenu izmiksati jaja i secer isto dodavajuci jedno po jedno jaje i mikasati da se dobije lepa glatka smesa.
Zatim dodati omeksanu cokoladu i putar i sve dobro izmesati i na kraju dodati brasno i prasak za pecivo- lagano sjediniti sa smesom.
Testo izruciti u pripremljen kalup i peci u vec zgrijanoj reni na 180 C, 60 minuta.
Peceno testo ostaviti da se malo prohladi u kalupu a zatim ga prebaciti na zicu.
Zajedno u posudi otopiti na sporetu cokoladu i putar a zatim ostaviti da se ohladi.
U medjuvremenu izmiksati jaja i secer isto dodavajuci jedno po jedno jaje i mikasati da se dobije lepa glatka smesa.
Zatim dodati omeksanu cokoladu i putar i sve dobro izmesati i na kraju dodati brasno i prasak za pecivo- lagano sjediniti sa smesom.
Testo izruciti u pripremljen kalup i peci u vec zgrijanoj reni na 180 C, 60 minuta.
Peceno testo ostaviti da se malo prohladi u kalupu a zatim ga prebaciti na zicu.
COKOLADNI FIL
Miksati zumanjca sa secerom 5 minuta ili dok ne postane cvrsta smesa.
Zagrijati mleko u maloj posudi.
Skinuti posudu sa sporet i dodati umucena jaja sa secerom.
Vratiti posudu na sporet i smesu kuhati 2-3 minute uz stalno mesanje[sve raditi na slaboj temperaturi]
Vazno je da smesa ne prokuha [80 C]
U vecu ciniju dodati iskidanu cokoladu.
Sipati vruce mleko i jaja na cokoladu i mesati da se cokolada otopi, dodati sol,pa ostaviti da se ohladi cokoladni miks.
Izraditi tekuci slag,pa 200 ml dodati u ohladjenu cokoladnu fil, a preostali deo ce se koristiti za filovanje i ukrasavanje torte.
VISNJE
Ocediti visnje, a soku od visanja dodati sece i vanili secer, te staviti na sporet da kuha.
Kuhati toliko, da se dobije sirup.U sirup dodati visnje i jos sve kuhati oko 2 minute, skunuti sa sporeta i ostaviti da se hladi.
FILOVANJE
TESTO I preseci na dva dela a TESTO II na tri dela.
Svaki deo testa preliti sa narandjinim sokom u kojeg se doda kasikica brendy ekstrakta.
Prvo filovati zuto teso sa cokoladnim filom, od kojeg se prvo napraviti krug u sredini testa, promera oko 8 cm pa oko fila dadati visanje pa ih zaliti sa sirupom, nastaviti filovati sa cokoladnim filom do ruba testa.
Sad naneti cokoladno testo, pa premazati sa slagom .
Nastaviti filovat dok se materijal ne potrosi.
Sa srana tortu premazati slagom a nagornji deo torte cokoladnim filom.
Tortu dobro ohladiti,pa tek tada naneti cokoladnu glazuru.
GLAZURA
Na sporetu skuhati cokoladu,secer i putar preliveni vodom.
Masu kuhati uz stalno mesanje dok ne postane gusta.
Malo prohladjenom glazurom preliti tortu,dodati nastruganu cokoladu i visnje kao ukras.
izvor : http://www.coolinarika.com
Miksati zumanjca sa secerom 5 minuta ili dok ne postane cvrsta smesa.
Zagrijati mleko u maloj posudi.
Skinuti posudu sa sporet i dodati umucena jaja sa secerom.
Vratiti posudu na sporet i smesu kuhati 2-3 minute uz stalno mesanje[sve raditi na slaboj temperaturi]
Vazno je da smesa ne prokuha [80 C]
U vecu ciniju dodati iskidanu cokoladu.
Sipati vruce mleko i jaja na cokoladu i mesati da se cokolada otopi, dodati sol,pa ostaviti da se ohladi cokoladni miks.
Izraditi tekuci slag,pa 200 ml dodati u ohladjenu cokoladnu fil, a preostali deo ce se koristiti za filovanje i ukrasavanje torte.
VISNJE
Ocediti visnje, a soku od visanja dodati sece i vanili secer, te staviti na sporet da kuha.
Kuhati toliko, da se dobije sirup.U sirup dodati visnje i jos sve kuhati oko 2 minute, skunuti sa sporeta i ostaviti da se hladi.
FILOVANJE
TESTO I preseci na dva dela a TESTO II na tri dela.
Svaki deo testa preliti sa narandjinim sokom u kojeg se doda kasikica brendy ekstrakta.
Prvo filovati zuto teso sa cokoladnim filom, od kojeg se prvo napraviti krug u sredini testa, promera oko 8 cm pa oko fila dadati visanje pa ih zaliti sa sirupom, nastaviti filovati sa cokoladnim filom do ruba testa.
Sad naneti cokoladno testo, pa premazati sa slagom .
Nastaviti filovat dok se materijal ne potrosi.
Sa srana tortu premazati slagom a nagornji deo torte cokoladnim filom.
Tortu dobro ohladiti,pa tek tada naneti cokoladnu glazuru.
GLAZURA
Na sporetu skuhati cokoladu,secer i putar preliveni vodom.
Masu kuhati uz stalno mesanje dok ne postane gusta.
Malo prohladjenom glazurom preliti tortu,dodati nastruganu cokoladu i visnje kao ukras.
izvor : http://www.coolinarika.com
0 коментара:
Постави коментар