уторак, 3. новембар 2015.

RECEPT ZA TICINO MASU ILI FONDAN





SASTOJCI
  • 60ml hladne vode
  • 1 vrećica + mala žlica želatine u prahu
  • 8 žlica fruktoze ili glukoze
  • 1 žlica vode
  • 15ml glicerina
  • oko 1kg šećera u prahu
POSTUPAK IZRADE

1. 60 ml vode zalijte na želatinu, da nabubri.
želatina i voda
2. Fruktozu stavite u lončić, dodajte jednu jušnu žlicu vode i stavite na laganu vatru, morate je otopiti da dobijete gusti sirup (dobro paziti: između gustog sirupa i karameliziranog šećera mali je korak).
fruktoza
3. U taj sirup, kad se mrvu ohladi (cca 10 sekundi) dodajte glicerin malo po malo konstantno mješajući.
4. Tu vruću smjesu dodajte polako u želatinu i mješajte da se otopi.
smjesa
5. Šećer u prahu stavite u duboku posudu i napravite udubinu.
6. Malo po malo ulijevajte smjesu i mješajte (ne kuhačom kojom inače kuhate jer će pokupiti miris). Uskoro ćete morati rukama miješati smjesu. U principu iskoristi se cijela kila šećera, ponekad ne, a ponekad morate još dodati.
šećer u prahu
7. Smjesa mora biti kompaktna, nešto kao stari dobri plastelin.
gotov fondan

 

SAVETI KAKO KORISTITI TIČINO MASU

1. Ako ne želite isti dan koristiti smjesu spremite ju u vrećicu da nema doticaja zraka pa u frižider, a kada izvadite i želite ju odmah koristiti ja recimo stavim malo u mikrovalnu da ne moram čekati da popusti. Smjesa vam može stajati sigurno par dana, a možda i koji mjesec.
2. Kad radite figurice, uvijek dopustite da se figurica na zraku osuši i time učvrsti. Bojate tako da dodate malo po malo boje u smjesu dok ne dobijete željenu nijansu.
3. Tičino masu ljepite sa vrućom vodom koju ste pomješali sa šećerom u prahu. Veća količina šećera u vodi znači i ljepljiviju smjesu, a to će vam dobro doći kod ljepljenja figurica.
4. Čim se fruktoza rastopi, odnosno kad se sve rastopi ugasiti vatru.
5. Recimo ja volim kada oblažem cijelu tortu smjesu napraviti svježu, a kada budete radili figurice najbolje napraviti par dana ranije pošto je to pipljav posao i oduzme dosta vremena.
6. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrstom kremom i biskvitom, recimo ja uvijek gledam da mi je biskvit gornji.
7. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cjeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zaljepio, ja to radim sa butter kremom koju znam koristiti za još neka ukrašavanja.
8. Samo dobro pratite sve što vam piše u receptu i mora vam uspjeti, bit će mi drago.
9. E da, sve je jestivo i koristite jestive boje.

0 коментара:

Постави коментар