CRNA RUŽA
Izvor : http://www.coolinarika.com
KOKOS ROLAT
KARAMEL - KOKOS ROLAT
Sastojci
karamel fil
100 g. šećera
175 ml. vode
150 g. mlevenog keksa
žuti fil
100 g. šećera
100 g. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 g. mleka u prahu
4 kašike kokosa
1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.
Priprema
karamel fil
Šećer karamelizovati na umerenoj temperaturi. Kada postane karamel dodati vodu i kuvati 2, 3 minuta dok se sav karamel ne istopi u vodi. Odmah istresti u mleveni keks, izmešati i rasporediti preko oblatne.
žuti fil
Staviti maslac, šećer i vodu da se maslac i šećer istope. Skloniti sa vatre pa u vrelo umešati mleko u prahu i kokos. Sačekati minut - dva pa naneti preko karamel fila. Ostaviti oko 5 minuta da se prohladi pa lagano uvijati oblatnu.
Nije potrebno vlažiti prethodno list oblatne jer se nanose topli filovi i tako omekša.
Uviti u foliju i ostaviti najbolje preko noći u frižider. Ja rolat, pre nego što se dobro stegne, još jednom lepo lagano, tako u foliji, nekoliko puta valjam da bi se dobio lep kružni oblik.
Izvor : http://www.maminajela.com
DEDINI BRČIĆI SA DIZANIM TESTOM
Sastojci :
U 6 dcl toplog mleka izmrviti 1 kvasac dodati 2 kasicice soli i 1 kasicicu secera, sve izmesati pokriti krpom i ostaviti 10 minuta. Onda u kvasac dodavati oko 1 kg brasna tip 400 i pomalo sipati 2 dcl ugrejanog ulja. Testo umesiti ostaviti da udvostruci masu. Kada testo naraste istresti ga na stol i podeliti na 4 dela. Svaki deo posebno razviti u pravougaonik debljine pola prsta, obilno namazati pekmezom, posuti ravnomerno mlevene orase, secer u prahu, cimet. Sa sire strane uviti brcice prema sredine i jednu i drugu stranu da se testa spoje slika 2. Poslagati rolovane brcice u tepsiju jedan do drugoga sva 4 komada, ostaviti da udvostruce masu, premazati jajetom i peci na 200 stepeni…Gotove brcice posuti secerom u prahu..
izvor : http://tortekolaci.com
Sastojci
- Za tijesto:
- 600 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
- 300 g šećera
- 1 Prašak za pecivo
- ¼ žličice soli
- 200 ml mlijeka
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- Mak punjenje:
- 200 g Maka
- 250 g šećera
- 2 Limun šećera
- 150 g Pšeničnog oštrog brašna
- 1 Prašak za pecivo
- 100 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- Za kremu:
- 3 Puding vanilin
- 250 g šećera
- 1 l mlijeka
- 250 g maslaca
Priprema
-
1.
U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto.
-
2.
Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova.
-
3.
Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju.
-
4.
Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
-
5.
Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte.
-
6.
Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu.
-
7.
Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade.
-
8.
Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno.
-
9.
Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući.
-
10.
Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
-
11.
Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata.
Posluživanje
Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.Savjet
Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.Izvor : http://www.coolinarika.com
KOKOS ROLAT
Sastojci:
Tamna smesa:
500 gr. mlevenog keksa
250 ml. mleka
50 gr. kakaa
50 gr. čokolade za kuvanje
1 kašičica ruma
1 vanilin šećer
100 gr. šećera
Bela smesa:
100 ml. pavlake za kuvanje
50 gr. bele čokolade
1 vanilin šećer
50 gr. šećera
100 gr. kokosa
Priprema:
Mleko, šećer, rum i kakao staviti da se kuvaju. Kada provri, skloniti s ringle i umešati čokoladu. Mešati dok se ne istopi. Malo ohladiti pa umešati keks i dobro izmešati. Smesu istresti na foliju ili masni papir, razvaljati u obliku kvadrata.
Za belu smesu - pavlaku i čokoladu staviti da se kuvaju. Skloniti pre nego što prokuvaju, promešati. Umešati šećer i kokos pa par minuta ostaviti da se hladi. Istresti na tamnu smesu, namazati i zarolati pomoću folije. Staviti u frižider 2 sata.
Po želji posuti kokosom, iseći i servirati.
Izvor : http://www.receptizakolace.rs
KARAMEL - KOKOS ROLAT
Sastojci
karamel fil
100 g. šećera
175 ml. vode
150 g. mlevenog keksa
žuti fil
100 g. šećera
100 g. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 g. mleka u prahu
4 kašike kokosa
1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.
Priprema
karamel fil
Šećer karamelizovati na umerenoj temperaturi. Kada postane karamel dodati vodu i kuvati 2, 3 minuta dok se sav karamel ne istopi u vodi. Odmah istresti u mleveni keks, izmešati i rasporediti preko oblatne.
žuti fil
Staviti maslac, šećer i vodu da se maslac i šećer istope. Skloniti sa vatre pa u vrelo umešati mleko u prahu i kokos. Sačekati minut - dva pa naneti preko karamel fila. Ostaviti oko 5 minuta da se prohladi pa lagano uvijati oblatnu.
Nije potrebno vlažiti prethodno list oblatne jer se nanose topli filovi i tako omekša.
Uviti u foliju i ostaviti najbolje preko noći u frižider. Ja rolat, pre nego što se dobro stegne, još jednom lepo lagano, tako u foliji, nekoliko puta valjam da bi se dobio lep kružni oblik.
Izvor : http://www.maminajela.com
DEDINI BRČIĆI SA DIZANIM TESTOM
Sastojci :
- 6 dcl toplog mleka
- 1 kvasac
- 2 kasicice soli
- 1 kasicica secera
- oko 1 kg brasna tip 400
- 2 dcl ugrejanog ulja
U 6 dcl toplog mleka izmrviti 1 kvasac dodati 2 kasicice soli i 1 kasicicu secera, sve izmesati pokriti krpom i ostaviti 10 minuta. Onda u kvasac dodavati oko 1 kg brasna tip 400 i pomalo sipati 2 dcl ugrejanog ulja. Testo umesiti ostaviti da udvostruci masu. Kada testo naraste istresti ga na stol i podeliti na 4 dela. Svaki deo posebno razviti u pravougaonik debljine pola prsta, obilno namazati pekmezom, posuti ravnomerno mlevene orase, secer u prahu, cimet. Sa sire strane uviti brcice prema sredine i jednu i drugu stranu da se testa spoje slika 2. Poslagati rolovane brcice u tepsiju jedan do drugoga sva 4 komada, ostaviti da udvostruce masu, premazati jajetom i peci na 200 stepeni…Gotove brcice posuti secerom u prahu..
izvor : http://tortekolaci.com
0 коментара:
Постави коментар