ROLATI

CRNA RUŽA

 

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 600 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • 300 g šećera
  • 1 Prašak za pecivo 
  • ¼ žličice soli
  • 200 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • Mak punjenje:
  • 200 g Maka 
  • 250 g šećera
  • 2 Limun šećera 
  • 150 g Pšeničnog oštrog brašna 
  • 1 Prašak za pecivo 
  • 100 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • Za kremu:
  • 3 Puding vanilin 
  • 250 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 250 g maslaca
 

Priprema

  1. 1.
    U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto. 
     
  2. 2.
    Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova. 
     
  3. 3.
    Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju. 
     
  4. 4.
    Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
     
  5. 5.
    Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte. 
  6. 6.
    Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu. 
     
  7. 7.
    Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade. 
  8. 8.
    Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno. 
  9. 9.
    Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući. 
  10. 10.
    Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
  11. 11.
    Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata. 

Posluživanje

Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.

Savjet

Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.

Izvor : http://www.coolinarika.com





 KOKOS ROLAT



Sastojci:

Tamna smesa:

 500 gr. mlevenog keksa

 250 ml. mleka

50 gr. kakaa

 50 gr. čokolade za kuvanje

 1 kašičica ruma

 1 vanilin šećer

 100 gr. šećera

 

Bela smesa:

 

 100 ml. pavlake za kuvanje

 50 gr. bele čokolade

 1 vanilin šećer

 50 gr. šećera

 100 gr. kokosa

 

 

Priprema:

 

 Mleko, šećer, rum i kakao staviti da se kuvaju. Kada provri, skloniti s ringle i umešati čokoladu. Mešati dok se ne istopi. Malo ohladiti pa umešati keks i dobro izmešati. Smesu istresti na foliju ili masni papir, razvaljati u obliku kvadrata.

 

 Za belu smesu - pavlaku i čokoladu staviti da se kuvaju. Skloniti pre nego što prokuvaju, promešati. Umešati šećer i kokos pa par minuta ostaviti da se hladi. Istresti na tamnu smesu, namazati i zarolati pomoću folije. Staviti u frižider 2 sata.

 

 Po želji posuti kokosom, iseći i servirati.

 

Izvor : http://www.receptizakolace.rs





 KARAMEL - KOKOS ROLAT







Sastojci

karamel fil

100 g. šećera
175 ml. vode
150 g. mlevenog keksa

žuti fil

100 g. šećera
100 g. maslaca ili margarina
3 kašike vode
100 g. mleka u prahu
4 kašike kokosa

1 list oblatne, ja sam imala list dimenzija 28x28 cm.

Priprema


karamel fil

Šećer karamelizovati na umerenoj temperaturi. Kada postane karamel dodati vodu i kuvati 2, 3 minuta dok se sav karamel ne istopi u vodi. Odmah istresti u mleveni keks, izmešati i rasporediti preko oblatne.

žuti fil

Staviti maslac, šećer i vodu da se maslac i šećer istope. Skloniti sa vatre pa u vrelo umešati mleko u prahu i kokos. Sačekati minut - dva pa naneti preko karamel fila. Ostaviti oko 5 minuta da se prohladi pa lagano uvijati oblatnu.

Nije potrebno vlažiti prethodno list oblatne jer se nanose topli filovi i tako omekša.
Uviti u foliju i ostaviti najbolje preko noći u frižider. Ja rolat, pre nego što se dobro stegne, još jednom lepo lagano, tako u foliji, nekoliko puta valjam da bi se dobio lep kružni oblik.


Izvor : http://www.maminajela.com





DEDINI BRČIĆI SA DIZANIM TESTOM

Sastojci :

  • 6 dcl toplog mleka
  • 1 kvasac
  • 2 kasicice soli
  • 1 kasicica secera
  • oko 1 kg brasna tip 400
  • 2 dcl ugrejanog ulja
Priprema:

U 6 dcl toplog mleka izmrviti 1 kvasac dodati 2 kasicice soli i 1 kasicicu secera, sve izmesati pokriti krpom i ostaviti 10 minuta. Onda u kvasac dodavati oko 1 kg brasna tip 400 i pomalo sipati 2 dcl ugrejanog ulja. Testo umesiti ostaviti da udvostruci masu. Kada testo naraste istresti ga na stol i podeliti na 4 dela. Svaki deo posebno razviti u pravougaonik debljine pola prsta, obilno namazati pekmezom, posuti ravnomerno mlevene orase, secer u prahu, cimet. Sa sire strane uviti brcice prema sredine i jednu i drugu stranu da se testa spoje slika 2. Poslagati rolovane brcice u tepsiju jedan do drugoga sva 4 komada, ostaviti da udvostruce masu, premazati jajetom i peci na 200 stepeni…Gotove brcice posuti secerom u prahu..

izvor : http://tortekolaci.com

0 коментара:

Постави коментар