ČOKOLADNI

NAJBOLJI COKOLADNI KOLAC




Sastojci
  •   Testo
  •  550 g brasna
  •  1 kesica praska za pecivo
  •  120 g hladnog putera
  •  50 g kakaa
  •  150 g secera u prahu
  •  50 g meda
  •  3 kom jaja
  •  1-2 velike kasike kisele pavlake
 
  Krem
  •  700 ml mleka
  •  150 g kristal secera
  •  2 kesice pudinga od vanile
  •  250 g putera
  •  1-2 kasike kakaa
  •   Preliv
  •  100 g tamne cokolade
  •  1 kasika ulja
  • Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Prosejati brasno s praskom za pecivo u vecu posudu,dodati sitno isecen hladan puter i dobro sjediniti puter i brasno dok se ne dobije sitna zrnasta struktura ( natreti brasno ) . Zatim ubrasno dodati secer u prahu , kakao prah , viljuskom sve izmesati a onda dodati samo malo umucena jaja, med i veliku kasiku kisele pavlake . Zamesiti testo dok ne postane srednje tvrdo ( ako je testo jos tvrdo lagano dodavati jos kisele pavlake ).Testo treba da je glatko i srednje tvrdoce da moze lako da se razvija . Podeliti testo na cetiri jednaka dela . Razviti testo u obliku pravougaonika velicine 25 x 30 cm . Ja sam razvijala kore u plasticnim kesicama za zamrzivac kao sto sam vec objasnila kod kolaca Marlenka . Kada su sve kore razvijene onda ih peci na 180 C 6 - 7 min , brzo se peku i treba paziti da ne izgore . Kore ohladiti .
    2. 2
      Rastvoriti puding u malo mleka a ostatak mleka staviti da se kuva . Kada je mleko postalo vruce sipati secer i mesati dok se ne otopi a zatim kada mleko prokuva skuvati puding . U dve trecine skuvanog pudinga dodati kakao , a jedna trecina pudinga ostaje bez kakaoa odnosno svetle boje . Ostaviti da se puding ohladi a zatim u tamni deo polako , miksirajuci , dodati dve trecine omeksalog putera . Takodje u svetli deo dodati jednu trecinu putera .
    3. 3
      Kolac filovati ovako : kora ,premazati je polovinom tamnog fila , preko se stavi druga kora , preko ide svetli fil , kora , druga polovina tamnog fila i preko cetvrta kora .Ceo kolac prekriti plasticnom foliom i ostaviti ga do sledeceg dana da kore omeksaju . Takodje kolac lakse opteretiti da bi kolac bio podjednako ravan .
    4. 4
      Sledeci dan preliti ga otopljenom cokoladom . Cokoladu otopiti na pari , dodati ulje i sve dobro izmesati . Pre prelivanja kolac ostaviti oko sat vremena na sobnoj temperaturi a zatim ga preliti pripremljenom cokoladom . Kada se cokolada stegne ostrim nozem seci kolac vec prema zelji.
     Izvor: coolinarika.com






    NAPRAVITE SLATKU KUCICU OD COKOLADE


     Kućica od čokolada, kao iz bajke? Moguće je - evo i postupka!

    Nekoliko pločica čokolade (ne mora, naravno, biti marke koja je prikazana u videoprilogu), nekoliko sitnih jestivih ukrasa koje ćete lako nabaviti u bilo kojem trgovačkom centru, crveno-bijele lizalice i mašti na volju – koraci su koji vas vode do divne slastice koju će vam biti žao pojesti. Kućicu od čokolade, kao iz bajke, možete napraviti uz malo strpljenja. Potrebno je pratiti korake kao u videoprilogu, a kao poveznicu čokoladnih pločica koristite rastopljenu čokoladu. Kućicu ukrasite po želji, samo pazite da čokoladne “zidove” dobro povežete. Ako se odvažite, javite nam jeste li uspjeli!


    izvor : dnevno.hr



    ČOKO ROZEN KOCKE


    Potrebno je:

    500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
    750 ml mleka
    200 g šećera u prahu
    1 vanil šećer
    1 rum šećer ili malo ruma
    125 g čokolade za kuvanje
    40 g gorkog kakao praha
    45 g gustina
    125 g maslaca


    Priprema:
    600 ml mleka i šećer, zajedno sa vanil i rum šećerom, stavite na ringlu da provri. Za to vreme u 150 ml mleka rastvorite gustin i kakao prah tako da nema grudvica. Maknite mleko sa ringle, u tankom mlazu ulijte smesu i dobro promešajte pa vratite na ringlu na laganu vatru. Skuvajte krem neprestano mešajući žicom, dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa vatre i odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, pa mešajte dok se ne otopi. Čim se čokolada otopila dodajte margarin sobne temperature isečen na listiće. Mešajte da se i on otopi. Ostavite kremu da se malo prohladi, a onda filujte korice. Na svaku koricu stavite po 4-5 kašika kreme i poravnajte dugačkim nožem, a na kraju pokrijte providnom folijom, rukama lepo zagladite korice odozgo kako biste ih poravnali i ostavite da se ohladi i stegne barem jedan dan. Ohladjen kolač prelijte čokoladnom glazurom. Secite na kocke tek kad se čokolada bude lepo stegla.




     ČOKOLADNA KOBASICA




    Potrebno:
    • 200 g šećera
    • 100 ml vode
    • 120 g maslaca
    • 200 g crne čokolade
    • 200 g mlevenog keksa
    • 100 g sitno lomljenog keksa
    • 50 g mlevenih oraha
    • 80 g krupno seckanih oraha
    • 120 g brusnica

    Vodu i šećer staviti da provri. Kada provri, dodati maslac i lomljenu čokoladu. Skloniti sa vatre i mešati dok se ne istopi. Odmah dodati sve ostale sastojke i promešati. Ostaviti desetak minuta da se smesa malo prohladi a onda podeliti na dva dela. Svaki deo posebno uviti u restegljivu foliju, oblikujući kobasicu. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Kolač izvaditi iz streč folije, uvaljati ga u šećer u prahu, a  zatim iseći na željenu parčad.
     Kolač je pogodan za čuvanje u zamrzivaču, pa ga tako možete spremiti ranije, pre nekog slavlja i onda dan ranije izvaditi da se odmrzne. Za vreme posta, stavite posne namirnice.

    Izvor : http://www.minjina-kuhinjica.com




     POLJUPCI SA MEDOM






    Sastojci
    250 gr lešnika
    200 rg šećera
    2 belanceta
    25 gr kakao praha
    25 gr meda
    70 gr čokolade za kuvanje
    70 ml slatke pavlake
    so

    Priprema:
    Izblendirajte lešnike sa šećerom. Prebacite smesu u sud, dodajte med i prosejani kakao, pa dobro izmešajte. Belanca umutite u čvrst sneg s malo soli, pa ih deo po deo umešajte u smesu od lešnika, mešajući nežnim pokretima odozdo-nagore.

    Masu prebacite u poslastičarski špric s većim zvezdastim nastavkom, pa istiskujte ružice na pleh obložen papirom za pečenje, praveći veći razmak između njih (narašće tokom pečenja). Pecite keksiće oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C.
    Izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade pre nego što ih sklonite s papira.

    Na pari rastopite čokoladu s pavlakom i ostavite da se hladi oko 2 sata. Kada se smesa dobro zgusnula, namažite po malo na dno pola količine keksića, poklopite preostalim i ostavite da malo odstoje pre posluženja.

     Izvor: www.hranazadusu.com




     KINDER LEŠNIK ŠTANGLICE




    Sastojci:

    150 g šećera
    100 ml vode
    125 g margarina
    250 g mlevenog keksa
    100 g mlevenih lesnika
    50 g čokolade
    Za glazuru:
    200 g šećera
    50 ml vode
    125 g margarina
    150 g mleka u prahu

    Priprema:

    Ušpinovati šećer sa vodom da bude gusto (kao za slatko).
    U to dodati margarin, mleveni keks,mlevene lesnike i rastopljenu čokoladu.
    Rasporediti smesu po kalupu.
    Napraviti glazuru od ušpinovanog šećera sa vodom, margarinom i mlekom u prahu.
    Preliti glazurom donju masu, rasporediti ravnomerno i ostaviti kolač na hladnom mestu da se ohladi i stegne.
    Kinder kolac iseći na stanglice i po želji ukrasiti sa malo istopljene čokolade.

    Izvor : www.tortekolaci.com

     ČOKOLADNE KOCKE SA ORASIMA





    Sastojci:
    250 gr šećera
    18 kašika vode
    210 gr margarina
    150 gr mlevenih oraha
    100 gr krupno seckanih oraha
    250 gr mlevenog keksa
    100 gr čokolade

    Priprema:
    1. Šećer i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre i dodati margarin da se lepo istopi. Sipati mlevene orahe, pa keks i na kraju iseckane orahe i istopljenu čokoladu. Sve dobro promešati da se sjedini u glatku masu.

    2. Sipati u kalup i viljuškom prošarati po površini. Ostaviti u frižider da se stegne.

    Izvor: stvarukusa.rs



     ZIMSKI SAN



    TESTO :

    1 zumance
    1 celo jaje
    100 g maslaca
    150 g secera u prahu
    1 dl mleka
    500 g brasna
    1/2 praska za pecivo
    1 kasika tamnog kakaa

    KREMA :

    mrvice od testa
    100 g przenih mlevenih lesnika
    2 kasike ruma
    50 g cokolade
    100 g maslaca
    50 g secera
    3 kasike dzema od malina, jagoda ili po zelji

    DODACI 1
    2 dl mleka
    2 kasike ruma

    DODACI 2
    150 g bele cokolade
    4 kasike ulja


    Priprema:
    Pomesati brasno s praskom za pecivo. Dodati maslac iseckan na komadice i utrljati ga u brasno da dobijemo mrvice.
    Zatim dodati secer, jaja i mleko pa umesiti glatko testo. Testo podeliti na 3 dela i u 1/3 testa staviti kakao.

    Od belog testa praviti kuglice velicine manjeg oraha (15-20 g testa), dobro iz zagladiti medu dlanovima i slagati na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci na 170°C, 10-ak min. U toku pecenja malo narastu i ostanu bele.

    Tamno testo razvaljati na 2 - 3 mm debljine pa vaditi modlom cvetice ili zvezdice dovoljno velike da na njih stane gotova kuglica. Poredjati na pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 170°C 8-10 min (paziti da se ne prepeku).

    Pecenim i ohladenim kuglicama pazljivo izdubiti sredinu (ja sam radila tako sto sam spic ostrog nozica bocnula u kolacic i lagano vrtela do zeljene dubine). Mrvice sto izdubimo sacuvamo za kremu.

    Za kremu - dobro pomesati mrvice od testa, lesnike, rum, secer, otopljenu cokoladu, mekani maslac i dzem.

    Posebno napraviti mesavinu mleka i ruma te u nju kratko umociti izdubljene bele kugle. Napuniti kremom.

    Na pari otopiti belu cokoladu s uljem pa glazirati svaku kuglicu.

    Po zelji dodatno prosarati otopljenom tamnom cokoladom.

    Staviti na hladno da se glazura stegne.

    Na sredinu smedeg kolacica staviti malo preostale kreme (ili dzema )i pazljivo zalepiti belu kuglicu.
    Ostaviti na hladnom preko noci da sve skupa ocvrsne.

    Posluživanje:
    Od ove kolicine trebali bi dobiti 30 - 40 kuglica, zavisno od njihove velicine.

    Izvor: coolinarika.com

     KARAMEL - COKOLADNE OBLANDE




    Sastojci

    prvo ispeći koru od

    150 g. maslaca ili margarina
    120 g. šećera
    250 g. brašna

    Sve sastojke izmešati, dobiće se jedna mrvičasta smesa. U pleh dimenzija 20x27 cm. staviti papir za pečenje, od smese oblikovati jednu koru i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kora treba da ostane svetle boje.Ostaviti da se ohladi pa je usitniti u blenderu u mrvice.
    karamel

    500 g. karamel mlečnih bombona, mekih
    2 dcl slatke pavlake
    2 kašike šećera u prahu



    Na tihoj vatri u šerpi sa debeljim dnom istopiti sve stastojke. Kada se prohladi dodato mrvice od kore, izmešati i filovati oblatne.

    čokoladni fil

    150 g. čokolade za kuvanje
    100 g. mlečne čokolade
    150 ml. slatke pavlake

    Na pari istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi.


    Filovanje

    potrebna su 4 lista oblatne dimenzija 20x28 cm. Namažite 2 oblatne sa karamel filom i preko stavite druge 2 oblatne. Tako filovane ostaviti da se ohlade.
    Sada preko jednog komada karamel oblatne stavite prohlađenu čokoladu, staviti preko drugi deo , sve malo pritisnuti i ostaviti nekoliko sati da se dobro stegne i da se sjedine ukus.

    Izvor : http://www.maminajela.com

    ROZEN PLUS KOLAČIĆI



    Potrebno je:
    • 500 g rozen korica
    • 1 l mleka
    • 300 g šećera
    • 2 vanil šećera
    • 2 pudinga od vanile
    • 250 g maslaca
    • 100 g bele čokolade za kuvanje
    • 100 g crne čokolade za kuvanje
    • 300 g mlevenih lešnika
    • 300 g mlevenog keksa

    Za glazuru:
    • 150 g čokolade
    • 2 kašike ulja
      
     Priprema :
    U 200 ml mleka rastopiti puding. Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom i vanilom. Kada mleko provri sipati mleko sa pudingom. Uz neprestano mešanje skuvati puding. Skloniti sa ringle i odmah dodati maslac. Mešati da se maslac istopi i smesa ujednači. Podeliti fil na dva dela. U prvi deo staviti belu čokoladu i mleveni keks, a u drugi deo crnu čokoladu i mleveni lešnik. Svaku deo fila posebno mešati. Na tacnu staviti prvu rozen koricu, a zatim ravnomerno naneti 6 supenih kašika braon fila. Staviti drugu koricu, a onda svetli fil i tako sve naizmenično dok imate fila i korica. Poslednju koru nemojte premazivati filom. Kolač ravnomerno opteretite  težim predmetom i ostavite preko noći u frižideru.
    Ohlađen kolač premažite čokoladom koju ste prethodno istopili sa uljem. Kolač ponovo vratite u frižider da se glazura stegne, a onda isecite na željene parčiće, a moji su bili 2 x 5 cm.

    Izvor :  http://www.minjina-kuhinjica.com


    BRZI ČOKOLADNI KEKS






    Sastojci

    100 g margarina ili putera
    50 g šećera
    100 g brašna
    3/4 kašičice praška za pecivo
    kašika kakoa

    Priprema

    1. Rernu uključite na 180 C.
    2. Omekšali margarin umutite sa šećerom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Od smese napravite loptice i postavite na pleh na kome ste najpre stavili papir za pečenje. Viljuškom blago pritisnite svaki keks.
    3. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne očvrsnu ivice, oko 10 do 15 minuta.

    izvor  : http://www.stvarukusa.rs

     

    CRNAC BEZ JAJA

    crnac bez jaja

    Sastojci:
    • 3 jogurta ( čaše )
    • 3 čaše brašna ( čaša od jogurta )
    • 1 čaša šećera ( čaša od jogurta )
    • 3 kašike kakaoa
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 1 čaša ulja
    Preliv:
    • 100 gr čokolade
    • 1/4 margarina ( 60 – 65 gr )
    • 100 ml mleka
    • 3 kašike šećera

    Priprema:
    Pomešati suve sastojke, pa dodati jogurt i ulje, pa sve sjediniti.
    Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni.
    Namazati pleh veličine 20 x 30 cm margarinom ili maslacem i istresti umućenu smesu.
    Staviti da se peče.
    Posle 15 minuta proveriti. Treba mu izmedju 20 i 30 minuta da se ispeče zavisno od rerne, pazite da ne zagori, proveravajte čačkalicom.
    Kada je kolač pečen otopite margarin, dodajte mleko i šećer i izomljenu čokoladu i sve zajedno otopite da se fino sjedini
    Ovim prelivom prelijte kolač i ostavite da upije.
    Najbolje je da kolač pečete u djuveč tepsiji ili nekoj sa višim ivicama.

    izvor : http://brzikolaci.com

     

     

     KOLAČIĆI SA KOKOSOM I KAKAOM


    Kolačići sa kokosom i kakaom

    Kakao kora:
    • 3 jaja
    • 6 kašika šećera
    • 3 kašike hladne vode
    • 5 kašika brašna
    • 1 kašika kakao
    • 1/2 kesica praška za pecivo (5 g) 
    Kokos kora:
    • 2 belanca
    • 2 kašike šećera
    • 50 g kokosa
    • 1 kašika brašna
    Fil:
    • 2 jaja
    • 2 žumanca
    • 100 gr šećera
    • 1 kašika kakao
    • 150 g margarina

    dekor:
    • pomešani kokos i rendana čokolada,malo

    Priprema:

    Kakao list : Izmiksirajte belanca i ,šećer i mešajte dok se šećer skoro ne istopi. Dodajte žumanca,vodu,postepeno i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao. Sve sjedinite varjačom,nikako mikserom. Obožite tepsiju (20x30cm) papirom za pečenje pa istresite smesu i rasporedite.
    Kokos kora : Izmiksirajte beanca pa dodajte šećer i mutite dok se šećer skoro ne otopi pa na kraju dodajte kokos pomešan sa brašnom i agano sve sjedinite. Vadite smesu kašikom i stavljajte preko kakao kore. Kako spustite kašiku kokos kore tako je i ostavite,ne razvlačite. Tako će vam ostati ovako beli tamni delovi.
    Pecite na 180 stepeni 20ak minuta.
    Krem :
    Na pari mešajte jaja, žumanca, šećer i kakao dok se ne zgusnu mao. Pa stavite da se ohladi.
    U drugoj posudi izmiksirajte margarin sobne temperature i dodajte mu 2-3 kašike fila od žumanaca,sve razbite pa onda sve dodajte preostalom kremu od žumanaca.
    Biskvit ne morate vaditi iz pleha nego na njega nanesite fil,rasporedite i pospite mešavinom rendane čokolade i kokosa.

    izvor : http://brzikolaci.com

     

      ČOKOLADNE KOCKE




    Sastojci za biskvit:
    • 5 jaja
    • 80 gr smedjeg secera
    • 200 gr maslaca
    • 150 gr cokolade
    • 5 kasika brasna
    • sok od jedne narandze
    • ribana korica jedne narandze i 1 prasak za pecivo
    Za preliv: 4 dcl pavlake za slag i 250 gr cokolade

    Priprema:

    Maslac i cokoladu otopiti na pari.
    Umutiti jaja sa secerom, a potom dodati maslac i cokoladu.
    Zatim se dodaju i preostali sastojci.
    Sjediniti ih, istresti u tepsiju otprilike 30×35 i peci na temperaturi od 180 C.
    Kada je gotovo pustiti da se malo ohladi, a zatim ga preliti sa cokoladom i pavlakom otopljenom na pari.
    Dekorisati i iseci po zelji.


    izvor : http://tortekolaci.com

     

     

    ČOKOLADNI KOLAČ

     

     

     

     

     

     

    Sastojci :

    • Biskvit :

    • 4 jaja
    • 150 g šećera
    • 4 kašike oštrog brašna
    • pola praška za pecivo
    • 200 g čokolade za kuvanje
    • 200 g margarina
    • Krem :

    • 1/2 l slatke pavlake
    • 300 g čokolade  za kuvanje
    • 100 - 150 ml vrućeg mleka(za pečen biskvit) 

    Priprema:

    1. Žumanjca i šećeri umutiti mikserom.
      Dodati otopljenu čokoladu (koju smo sa margarinom otopili na pari).
    2. Dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju sneg od 4 belanca(belance dodati ručno, a mutiti mikserom).Peći na-180c oko 20 min.
    3. Vruć biskvit preliti sa  vrućim mlekom.
      HLADITI biskvit.(i dalje mora biti u tepsiji.)
    4. Za KREM-rastopiti na pari čokoladu i slatku pavlaku pa mešati oko 10min.(biće tečno).Preliti po hladnom biskvitu,ostaviti nek odleži malona sobnoj temperaturi,(ipak ne smije direkt vruće u hladno)a onda  staviti u frižider da se stvrdne.Rezati na manje kockice.
    5. Tepsija=36×21.Za reznje kocki-nož umakati pod vruću vodu i režite..obrišite nož,ponovo umočite pa režite...

      izvor :  http://www.coolinarika.com



     TARTUFI


     

    Sastojci :

    2 jaja
    150 g šećera u prahu
    200 g čokolade
    250 g margarina
    100 g mlevenih lešnika


    Priprema :

    Umutiti jaja i šećer u prahu, da dobije bledo žutu boju,pa kuvati na pari. Kada se zgusne, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.Kada se ohladi dodati umućeni margarin i lešnike i sjedinite slda dobijete gladak krem. Ostavite masu u frižider preko noći pa sutradan praviti loptice od mase, preliti topljenom čokoladom i uvaljati u sitno seckane lešnike.



    TROKUTI SA LEŠNICIMA





    SASTOJCI

    TESTO:

    225 gr brašna
    1 kašičica praška za pecivo
    100 gr šećera
    1 vanilin šećer
    1 jaje
    1 žumance
    100 gr margarina

    OSTALO:

    3 kašike marmelade od marelice
    150 gr margarina
    150 gr šećera
    2 vanilin šećera
    3 žlice vode
    100 gr mlevenih lešnika
    200 gr seckanih lešnika

    ZA GLAZURU:

    200 gr čokolade
    malo ulja

    Postupak pripreme :

    1. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo.
    2. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, razmekšani margarin.

    margarin

    3. Dobro izmesite testo da se sve sjedini.

    tijesto s margarinom

    4. U tepsiju od rerne u koju ste prethodno stavili masni papir raširite testo.

    razvlačenje tijesta

    5. Testo premažite marmeladom.

    marmelada na kolaču

    6. Margarin, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na vatru da se sve otopi.
    7. Sklonite sa vatre i umešajte mlevene i seckane lešnike.

    sjeckani lješnjaci

    8. Ostavite da se smesa malo ohladi.
    9. Nanesite smesu na testo i jednako raspodelite.

    sloj lješnjaka

    10. Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni 25 minuta.

    hrskavo

    11. Kada se ohladi režite trake iste debljine vodoravno i poprečno (4 x 4 cm), a onda svaki još dijagonalno da dobijete trokute.

    rezanje trokuta

    12. Čokoladu i malo ulja istopite na pari.
    13. U otopljenu čokoladu umočite oba oštra kraja trokuta.

    dip

     14. Ostavite da se ohladi.
      

    sušenje kolačića

    15. Trokutići  se mogu čuvati u metalnoj kutiji oko 2 nedelje




    Izvor : http://www.kolaci.biz



    0 коментара:

    Постави коментар