NAJBOLJI COKOLADNI KOLAC
Sastojci
- Testo
- 550 g brasna
- 1 kesica praska za pecivo
- 120 g hladnog putera
- 50 g kakaa
- 150 g secera u prahu
- 50 g meda
- 3 kom jaja
- 1-2 velike kasike kisele pavlake
Krem
Priprema
- Težina:
- 1 Prosejati brasno s praskom za pecivo u vecu posudu,dodati sitno isecen hladan puter i dobro sjediniti puter i brasno dok se ne dobije sitna zrnasta struktura ( natreti brasno ) . Zatim ubrasno dodati secer u prahu , kakao prah , viljuskom sve izmesati a onda dodati samo malo umucena jaja, med i veliku kasiku kisele pavlake . Zamesiti testo dok ne postane srednje tvrdo ( ako je testo jos tvrdo lagano dodavati jos kisele pavlake ).Testo treba da je glatko i srednje tvrdoce da moze lako da se razvija . Podeliti testo na cetiri jednaka dela . Razviti testo u obliku pravougaonika velicine 25 x 30 cm . Ja sam razvijala kore u plasticnim kesicama za zamrzivac kao sto sam vec objasnila kod kolaca Marlenka . Kada su sve kore razvijene onda ih peci na 180 C 6 - 7 min , brzo se peku i treba paziti da ne izgore . Kore ohladiti .
- 2 Rastvoriti puding u malo mleka a ostatak mleka staviti da se kuva . Kada je mleko postalo vruce sipati secer i mesati dok se ne otopi a zatim kada mleko prokuva skuvati puding . U dve trecine skuvanog pudinga dodati kakao , a jedna trecina pudinga ostaje bez kakaoa odnosno svetle boje . Ostaviti da se puding ohladi a zatim u tamni deo polako , miksirajuci , dodati dve trecine omeksalog putera . Takodje u svetli deo dodati jednu trecinu putera .
- 3 Kolac filovati ovako : kora ,premazati je polovinom tamnog fila , preko se stavi druga kora , preko ide svetli fil , kora , druga polovina tamnog fila i preko cetvrta kora .Ceo kolac prekriti plasticnom foliom i ostaviti ga do sledeceg dana da kore omeksaju . Takodje kolac lakse opteretiti da bi kolac bio podjednako ravan .
- 4Sledeci dan preliti ga otopljenom cokoladom . Cokoladu otopiti na pari , dodati ulje i sve dobro izmesati . Pre prelivanja kolac ostaviti oko sat vremena na sobnoj temperaturi a zatim ga preliti pripremljenom cokoladom . Kada se cokolada stegne ostrim nozem seci kolac vec prema zelji.
Izvor: coolinarika.com
NAPRAVITE SLATKU KUCICU OD COKOLADE
Kućica od čokolada, kao iz bajke? Moguće je - evo i postupka!
Nekoliko pločica čokolade (ne mora, naravno, biti marke koja je prikazana u videoprilogu), nekoliko sitnih jestivih ukrasa koje ćete lako nabaviti u bilo kojem trgovačkom centru, crveno-bijele lizalice i mašti na volju – koraci su koji vas vode do divne slastice koju će vam biti žao pojesti. Kućicu od čokolade, kao iz bajke, možete napraviti uz malo strpljenja. Potrebno je pratiti korake kao u videoprilogu, a kao poveznicu čokoladnih pločica koristite rastopljenu čokoladu. Kućicu ukrasite po želji, samo pazite da čokoladne “zidove” dobro povežete. Ako se odvažite, javite nam jeste li uspjeli!
izvor : dnevno.hr
ČOKO ROZEN KOCKE
500 g (1 pakovanje) korica za rozen tortu
750 ml mleka
200 g šećera u prahu
1 vanil šećer
1 rum šećer ili malo ruma
125 g čokolade za kuvanje
40 g gorkog kakao praha
45 g gustina
125 g maslaca
Priprema:
600
ml mleka i šećer, zajedno sa vanil i rum šećerom, stavite na ringlu da
provri. Za to vreme u 150 ml mleka rastvorite gustin i kakao prah tako
da nema grudvica. Maknite mleko sa ringle, u tankom mlazu ulijte smesu i
dobro promešajte pa vratite na ringlu na laganu vatru. Skuvajte krem
neprestano mešajući žicom, dok se ne zgusne kao puding. Sklonite sa
vatre i odmah dodajte čokoladu izlomljenu na kocke, pa mešajte dok se ne
otopi. Čim se čokolada otopila dodajte margarin sobne temperature
isečen na listiće. Mešajte da se i on otopi. Ostavite kremu da se malo
prohladi, a onda filujte korice. Na svaku koricu stavite po 4-5 kašika
kreme i poravnajte dugačkim nožem, a na kraju pokrijte providnom
folijom, rukama lepo zagladite korice odozgo kako biste ih poravnali i
ostavite da se ohladi i stegne barem jedan dan. Ohladjen kolač prelijte
čokoladnom glazurom. Secite na kocke tek kad se čokolada bude lepo
stegla.
ČOKOLADNA KOBASICA
Potrebno:
- 200 g šećera
- 100 ml vode
- 120 g maslaca
- 200 g crne čokolade
- 200 g mlevenog keksa
- 100 g sitno lomljenog keksa
- 50 g mlevenih oraha
- 80 g krupno seckanih oraha
- 120 g brusnica
Vodu i šećer staviti da provri. Kada provri, dodati maslac i lomljenu čokoladu. Skloniti sa vatre i mešati dok se ne istopi. Odmah dodati sve ostale sastojke i promešati. Ostaviti desetak minuta da se smesa malo prohladi a onda podeliti na dva dela. Svaki deo posebno uviti u restegljivu foliju, oblikujući kobasicu. Ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Kolač izvaditi iz streč folije, uvaljati ga u šećer u prahu, a zatim iseći na željenu parčad.
Kolač je pogodan za čuvanje u zamrzivaču, pa ga tako možete spremiti ranije, pre nekog slavlja i onda dan ranije izvaditi da se odmrzne. Za vreme posta, stavite posne namirnice.
Izvor : http://www.minjina-kuhinjica.com
POLJUPCI SA MEDOM
Sastojci
250 gr lešnika
200 rg šećera
2 belanceta
25 gr kakao praha
25 gr meda
70 gr čokolade za kuvanje
70 ml slatke pavlake
so
Priprema:
Izblendirajte lešnike sa šećerom. Prebacite smesu u sud, dodajte med i prosejani kakao, pa dobro izmešajte. Belanca umutite u čvrst sneg s malo soli, pa ih deo po deo umešajte u smesu od lešnika, mešajući nežnim pokretima odozdo-nagore.
Masu prebacite u poslastičarski špric s većim zvezdastim nastavkom, pa istiskujte ružice na pleh obložen papirom za pečenje, praveći veći razmak između njih (narašće tokom pečenja). Pecite keksiće oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C.
Izvadite ih iz rerne i ostavite da se potpuno ohlade pre nego što ih sklonite s papira.
Na pari rastopite čokoladu s pavlakom i ostavite da se hladi oko 2 sata. Kada se smesa dobro zgusnula, namažite po malo na dno pola količine keksića, poklopite preostalim i ostavite da malo odstoje pre posluženja.
Izvor: www.hranazadusu.com
KINDER LEŠNIK ŠTANGLICE
Sastojci:
150 g šećera
100 ml vode
125 g margarina
250 g mlevenog keksa
100 g mlevenih lesnika
50 g čokolade
Za glazuru:
200 g šećera
50 ml vode
125 g margarina
150 g mleka u prahu
Priprema:
Ušpinovati šećer sa vodom da bude gusto (kao za slatko).
U to dodati margarin, mleveni keks,mlevene lesnike i rastopljenu čokoladu.
Rasporediti smesu po kalupu.
Napraviti glazuru od ušpinovanog šećera sa vodom, margarinom i mlekom u prahu.
Preliti glazurom donju masu, rasporediti ravnomerno i ostaviti kolač na hladnom mestu da se ohladi i stegne.
Kinder kolac iseći na stanglice i po želji ukrasiti sa malo istopljene čokolade.
Izvor : www.tortekolaci.com
ČOKOLADNE KOCKE SA ORASIMA
Sastojci:
250 gr šećera
18 kašika vode
210 gr margarina
150 gr mlevenih oraha
100 gr krupno seckanih oraha
250 gr mlevenog keksa
100 gr čokolade
Priprema:
1. Šećer i vodu staviti da provri. Skloniti sa vatre i dodati margarin da se lepo istopi. Sipati mlevene orahe, pa keks i na kraju iseckane orahe i istopljenu čokoladu. Sve dobro promešati da se sjedini u glatku masu.
2. Sipati u kalup i viljuškom prošarati po površini. Ostaviti u frižider da se stegne.
Izvor: stvarukusa.rs
ZIMSKI SAN
TESTO :
1 zumance
1 celo jaje
100 g maslaca
150 g secera u prahu
1 dl mleka
500 g brasna
1/2 praska za pecivo
1 kasika tamnog kakaa
KREMA :
mrvice od testa
100 g przenih mlevenih lesnika
2 kasike ruma
50 g cokolade
100 g maslaca
50 g secera
3 kasike dzema od malina, jagoda ili po zelji
DODACI 1
2 dl mleka
2 kasike ruma
DODACI 2
150 g bele cokolade
4 kasike ulja
Priprema:
Pomesati brasno s praskom za pecivo. Dodati maslac iseckan na komadice i utrljati ga u brasno da dobijemo mrvice.
Zatim dodati secer, jaja i mleko pa umesiti glatko testo. Testo podeliti na 3 dela i u 1/3 testa staviti kakao.
Od belog testa praviti kuglice velicine manjeg oraha (15-20 g testa), dobro iz zagladiti medu dlanovima i slagati na pleh oblozen papirom za pecenje. Peci na 170°C, 10-ak min. U toku pecenja malo narastu i ostanu bele.
Tamno testo razvaljati na 2 - 3 mm debljine pa vaditi modlom cvetice ili zvezdice dovoljno velike da na njih stane gotova kuglica. Poredjati na pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 170°C 8-10 min (paziti da se ne prepeku).
Pecenim i ohladenim kuglicama pazljivo izdubiti sredinu (ja sam radila tako sto sam spic ostrog nozica bocnula u kolacic i lagano vrtela do zeljene dubine). Mrvice sto izdubimo sacuvamo za kremu.
Za kremu - dobro pomesati mrvice od testa, lesnike, rum, secer, otopljenu cokoladu, mekani maslac i dzem.
Posebno napraviti mesavinu mleka i ruma te u nju kratko umociti izdubljene bele kugle. Napuniti kremom.
Na pari otopiti belu cokoladu s uljem pa glazirati svaku kuglicu.
Po zelji dodatno prosarati otopljenom tamnom cokoladom.
Staviti na hladno da se glazura stegne.
Na sredinu smedeg kolacica staviti malo preostale kreme (ili dzema )i pazljivo zalepiti belu kuglicu.
Ostaviti na hladnom preko noci da sve skupa ocvrsne.
Posluživanje:
Od ove kolicine trebali bi dobiti 30 - 40 kuglica, zavisno od njihove velicine.
Izvor: coolinarika.com
KARAMEL - COKOLADNE OBLANDE
Sastojci
prvo ispeći koru od
150 g. maslaca ili margarina
120 g. šećera
250 g. brašna
Sve sastojke izmešati, dobiće se jedna mrvičasta smesa. U pleh dimenzija 20x27 cm. staviti papir za pečenje, od smese oblikovati jednu koru i peći na 180 stepeni oko 15 minuta. Kora treba da ostane svetle boje.Ostaviti da se ohladi pa je usitniti u blenderu u mrvice.
karamel
500 g. karamel mlečnih bombona, mekih
2 dcl slatke pavlake
2 kašike šećera u prahu
Na tihoj vatri u šerpi sa debeljim dnom istopiti sve stastojke. Kada se prohladi dodato mrvice od kore, izmešati i filovati oblatne.
čokoladni fil
150 g. čokolade za kuvanje
100 g. mlečne čokolade
150 ml. slatke pavlake
Na pari istopiti čokoladu sa slatkom pavlakom i ostaviti da se ohladi.
Filovanje
potrebna su 4 lista oblatne dimenzija 20x28 cm. Namažite 2 oblatne sa karamel filom i preko stavite druge 2 oblatne. Tako filovane ostaviti da se ohlade.
Sada preko jednog komada karamel oblatne stavite prohlađenu čokoladu, staviti preko drugi deo , sve malo pritisnuti i ostaviti nekoliko sati da se dobro stegne i da se sjedine ukus.
Izvor : http://www.maminajela.com
ROZEN PLUS KOLAČIĆI
Potrebno je:
- 500 g rozen korica
- 1 l mleka
- 300 g šećera
- 2 vanil šećera
- 2 pudinga od vanile
- 250 g maslaca
- 100 g bele čokolade za kuvanje
- 100 g crne čokolade za kuvanje
- 300 g mlevenih lešnika
- 300 g mlevenog keksa
Za glazuru:
- 150 g čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema :
U 200 ml mleka rastopiti puding.
Ostatak mleka staviti da provri sa šećerom i vanilom. Kada mleko provri
sipati mleko sa pudingom. Uz neprestano mešanje skuvati puding. Skloniti
sa ringle i odmah dodati maslac. Mešati da se maslac istopi i smesa
ujednači. Podeliti fil na dva dela. U prvi deo staviti belu čokoladu i
mleveni keks, a u drugi deo crnu čokoladu i mleveni lešnik. Svaku deo
fila posebno mešati. Na tacnu staviti prvu rozen koricu, a zatim
ravnomerno naneti 6 supenih kašika braon fila. Staviti drugu koricu, a
onda svetli fil i tako sve naizmenično dok imate fila i korica.
Poslednju koru nemojte premazivati filom. Kolač ravnomerno opteretite
težim predmetom i ostavite preko noći u frižideru.
Ohlađen kolač premažite čokoladom koju
ste prethodno istopili sa uljem. Kolač ponovo vratite u frižider da se
glazura stegne, a onda isecite na željene parčiće, a moji su bili 2 x 5
cm.
Izvor : http://www.minjina-kuhinjica.com
BRZI ČOKOLADNI KEKS
Sastojci
100 g margarina ili putera
50 g šećera
100 g brašna
3/4 kašičice praška za pecivo
kašika kakoa
50 g šećera
100 g brašna
3/4 kašičice praška za pecivo
kašika kakoa
Priprema
1. Rernu uključite na 180 C.2. Omekšali margarin umutite sa šećerom. Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao. Od smese napravite loptice i postavite na pleh na kome ste najpre stavili papir za pečenje. Viljuškom blago pritisnite svaki keks.
3. Pecite u zagrejanoj rerni dok ne očvrsnu ivice, oko 10 do 15 minuta.
izvor : http://www.stvarukusa.rs
CRNAC BEZ JAJA
Sastojci:
- 3 jogurta ( čaše )
- 3 čaše brašna ( čaša od jogurta )
- 1 čaša šećera ( čaša od jogurta )
- 3 kašike kakaoa
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 čaša ulja
- 100 gr čokolade
- 1/4 margarina ( 60 – 65 gr )
- 100 ml mleka
- 3 kašike šećera
Priprema:
Pomešati suve sastojke, pa dodati jogurt i ulje, pa sve sjediniti.
Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni.
Namazati pleh veličine 20 x 30 cm margarinom ili maslacem i istresti umućenu smesu.
Staviti da se peče.
Posle 15 minuta proveriti. Treba mu izmedju 20 i 30 minuta da se ispeče zavisno od rerne, pazite da ne zagori, proveravajte čačkalicom.
Kada je kolač pečen otopite margarin, dodajte mleko i šećer i izomljenu čokoladu i sve zajedno otopite da se fino sjedini
Ovim prelivom prelijte kolač i ostavite da upije.
Najbolje je da kolač pečete u djuveč tepsiji ili nekoj sa višim ivicama.
izvor : http://brzikolaci.com
Kakao kora:
dekor:
izvor : http://brzikolaci.com
Sastojci za biskvit:
Priprema:
Maslac i cokoladu otopiti na pari.
Umutiti jaja sa secerom, a potom dodati maslac i cokoladu.
Zatim se dodaju i preostali sastojci.
Sjediniti ih, istresti u tepsiju otprilike 30×35 i peci na temperaturi od 180 C.
Kada je gotovo pustiti da se malo ohladi, a zatim ga preliti sa cokoladom i pavlakom otopljenom na pari.
Dekorisati i iseci po zelji.
izvor : http://tortekolaci.com
Sastojci :
Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni.
Namazati pleh veličine 20 x 30 cm margarinom ili maslacem i istresti umućenu smesu.
Staviti da se peče.
Posle 15 minuta proveriti. Treba mu izmedju 20 i 30 minuta da se ispeče zavisno od rerne, pazite da ne zagori, proveravajte čačkalicom.
Kada je kolač pečen otopite margarin, dodajte mleko i šećer i izomljenu čokoladu i sve zajedno otopite da se fino sjedini
Ovim prelivom prelijte kolač i ostavite da upije.
Najbolje je da kolač pečete u djuveč tepsiji ili nekoj sa višim ivicama.
izvor : http://brzikolaci.com
KOLAČIĆI SA KOKOSOM I KAKAOM
Kakao kora:
- 3 jaja
- 6 kašika šećera
- 3 kašike hladne vode
- 5 kašika brašna
- 1 kašika kakao
- 1/2 kesica praška za pecivo (5 g)
- 2 belanca
- 2 kašike šećera
- 50 g kokosa
- 1 kašika brašna
- 2 jaja
- 2 žumanca
- 100 gr šećera
- 1 kašika kakao
- 150 g margarina
dekor:
- pomešani kokos i rendana čokolada,malo
Priprema:
Kakao
list : Izmiksirajte belanca i ,šećer i mešajte dok se šećer skoro ne
istopi. Dodajte žumanca,vodu,postepeno i na kraju brašno sa praškom za
pecivo i kakao. Sve sjedinite varjačom,nikako mikserom. Obožite tepsiju
(20x30cm) papirom za pečenje pa istresite smesu i rasporedite.
Kokos
kora : Izmiksirajte beanca pa dodajte šećer i mutite dok se šećer skoro
ne otopi pa na kraju dodajte kokos pomešan sa brašnom i agano sve
sjedinite. Vadite smesu kašikom i stavljajte preko kakao kore. Kako
spustite kašiku kokos kore tako je i ostavite,ne razvlačite. Tako će vam
ostati ovako beli tamni delovi.
Pecite na 180 stepeni 20ak minuta.
Krem :
Na pari mešajte jaja, žumanca, šećer i kakao dok se ne zgusnu mao. Pa stavite da se ohladi.
U
drugoj posudi izmiksirajte margarin sobne temperature i dodajte mu 2-3
kašike fila od žumanaca,sve razbite pa onda sve dodajte preostalom kremu
od žumanaca.
Biskvit ne morate vaditi iz pleha nego na njega nanesite fil,rasporedite i pospite mešavinom rendane čokolade i kokosa.
izvor : http://brzikolaci.com
ČOKOLADNE KOCKE
Sastojci za biskvit:
- 5 jaja
- 80 gr smedjeg secera
- 200 gr maslaca
- 150 gr cokolade
- 5 kasika brasna
- sok od jedne narandze
- ribana korica jedne narandze i 1 prasak za pecivo
Priprema:
Maslac i cokoladu otopiti na pari.
Umutiti jaja sa secerom, a potom dodati maslac i cokoladu.
Zatim se dodaju i preostali sastojci.
Sjediniti ih, istresti u tepsiju otprilike 30×35 i peci na temperaturi od 180 C.
Kada je gotovo pustiti da se malo ohladi, a zatim ga preliti sa cokoladom i pavlakom otopljenom na pari.
Dekorisati i iseci po zelji.
izvor : http://tortekolaci.com
ČOKOLADNI KOLAČ
Sastojci :
- Biskvit :
- 4 jaja
- 150 g šećera
- 4 kašike oštrog brašna
- pola praška za pecivo
- 200 g čokolade za kuvanje
- 200 g margarina
- Krem :
- 1/2 l slatke pavlake
- 300 g čokolade za kuvanje
- 100 - 150 ml vrućeg mleka(za pečen biskvit)
Priprema:
-
Žumanjca i šećeri umutiti mikserom.
Dodati otopljenu čokoladu (koju smo sa margarinom otopili na pari). -
Dodati brašno sa praškom za pecivo i na kraju sneg od 4 belanca(belance dodati ručno, a mutiti mikserom).Peći na-180c oko 20 min.
-
Vruć biskvit preliti sa vrućim mlekom.
HLADITI biskvit.(i dalje mora biti u tepsiji.) -
Za KREM-rastopiti na pari čokoladu i slatku pavlaku pa mešati oko 10min.(biće tečno).Preliti po hladnom biskvitu,ostaviti nek odleži malona sobnoj temperaturi,(ipak ne smije direkt vruće u hladno)a onda staviti u frižider da se stvrdne.Rezati na manje kockice.
-
Tepsija=36×21.Za reznje kocki-nož umakati pod vruću vodu i režite..obrišite nož,ponovo umočite pa režite...
izvor : http://www.coolinarika.com
TARTUFI
Sastojci :
2 jaja
150 g šećera u prahu
200 g čokolade
250 g margarina
100 g mlevenih lešnika
150 g šećera u prahu
200 g čokolade
250 g margarina
100 g mlevenih lešnika
Priprema :
Umutiti
jaja i šećer u prahu, da dobije bledo žutu boju,pa kuvati na pari. Kada
se zgusne, dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.Kada se ohladi
dodati umućeni margarin i lešnike i sjedinite slda dobijete gladak krem.
Ostavite masu u frižider preko noći pa sutradan praviti loptice od
mase, preliti topljenom čokoladom i uvaljati u sitno seckane lešnike.
Izvor : http://receptibezmane.com
TROKUTI SA LEŠNICIMA
SASTOJCI
TESTO:
225 gr brašna
1 kašičica praška za pecivo
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
1 žumance
100 gr margarina
OSTALO:
3 kašike marmelade od marelice
150 gr margarina
150 gr šećera
2 vanilin šećera
3 žlice vode
100 gr mlevenih lešnika
200 gr seckanih lešnika
ZA GLAZURU:
200 gr čokolade
malo ulja
Postupak pripreme :
1. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo.2. Dodajte šećer, vanilin šećer, jaje, žumance, razmekšani margarin.
3. Dobro izmesite testo da se sve sjedini.
4. U tepsiju od rerne u koju ste prethodno stavili masni papir raširite testo.
5. Testo premažite marmeladom.
6. Margarin, šećer, vanilin šećer i vodu stavite na vatru da se sve otopi.
7. Sklonite sa vatre i umešajte mlevene i seckane lešnike.
8. Ostavite da se smesa malo ohladi.
9. Nanesite smesu na testo i jednako raspodelite.
10. Stavite u rernu i pecite na 180 stepeni 25 minuta.
11. Kada se ohladi režite trake iste debljine vodoravno i poprečno (4 x 4 cm), a onda svaki još dijagonalno da dobijete trokute.
12. Čokoladu i malo ulja istopite na pari.
13. U otopljenu čokoladu umočite oba oštra kraja trokuta.
14. Ostavite da se ohladi.
15. Trokutići se mogu čuvati u metalnoj kutiji oko 2 nedelje
Izvor : http://www.kolaci.biz
0 коментара:
Постави коментар