петак, 6. новембар 2015.

CRNA RUŽA

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 600 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
  • 300 g šećera
  • 1 Prašak za pecivo 
  • ¼ žličice soli
  • 200 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • Mak punjenje:
  • 200 g Maka 
  • 250 g šećera
  • 2 Limun šećera 
  • 150 g Pšeničnog oštrog brašna 
  • 1 Prašak za pecivo 
  • 100 g maslaca
  • 200 ml mlijeka
  • Za kremu:
  • 3 Puding vanilin 
  • 250 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 250 g maslaca
 

Priprema

  1. 1.
    U veću posudu stavite brašno, šećer, prašak za pecivo, sol, mlijeko, jaje, omekšali maslac i umijesite glatko tijesto. 
  2. 2.
    Tijesto pustite da odstoji 10-ak minuta, pa ga podijelite na šest jednakih dijelova. 
  3. 3.
    Na pobrašnjenoj podlozi 2 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 25x35 cm, stavite ih na papir za pečenje i zasebno pecite na donjoj strani lima za pečenje (30x40 cm). Kore pecite oko 20 minuta na 180° C ili dok ne dobiju lijepu blagozlatnu boju. 
  4. 4.
    Pečene kore pustite da se dobro ohlade. Preostala 4 dijela tijesta razvaljajte na veličinu 35x20 cm.
     
  5. 5.
    Mak sameljite, stavite u posudu pa dodajte šećer, limun šećer, brašno, prašak za pecivo, rastopljeni maslac, toplo mlijeko i pomoću električne miješalice dobro izmiješajte. 
  6. 6.
    Dobivenu smjesu odmah ravnomjerno podijelite po razvaljanom tijestu i pomoću žlice premažite po tijestu. Svaki premazani dio tijesta zarolajte u roladu. 
     
  7. 7.
    Tepsiju (35x20 cm) premažite maslacem, pospite brašnom i u nju položite roladu jednu do druge. Pecite na 170 °C 30-35 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnožutu boju. Pečene rolade izvadite iz kalupa i ostavite da se ohlade. 
  8. 8.
    Na dno tepsije (35x20 cm) položite jednu pečenu koru, a po potrebi joj lagano skratite rubove kako bi vam kora pasala na dno. 
  9. 9.
    Pudinge pomiješajte sa šećerom, 150 ml hladnog mlijeka, a ostatak mlijeka stavite na vatru. Kad mlijeko zakuha, dodajte razmućeni puding i kuhajte još 1-2 minute neprekidno miješajući. 
  10. 10.
    Maknite s vatre, dodajte maslac i miješajte dok se u potpunosti ne rastopi.
  11. 11.
    Polovicu pudinga prelijte preko kore u tepsiji, na puding položite pečene rolade, prelijte ostatkom pudinga i poklopite preostalom korom. Pustite da se ohladi i stavite u hladnjak na barem 1-2 sata. 

Posluživanje

Izvadite iz kalupa, narežite na šnite i poslužite.

Savjet

Umjesto maka možete upotrijebiti mljevene orahe, bademe ili lješnjake.

Izvor : http://www.coolinarika.com

0 коментара:

Постави коментар