BRZI

BRZI BISKVIT KOLAC




 
Biskvit
jedna
časa od 200ml šećera
dva
jaja
jedan
vanilin šećer
pola
čaše ulja
jedna
čaša mlijeka
dvije
čaše brašna
jedan
prašak za pecivo
dvije
kašike kakao praha
100ml
mlijeka
malo
ruma
Fil, premaz...
četiri
pudinga od jagode
-
petit beure keksici
-
crna i bijela čokolada
-
jagode


Crnu i bijelu čokoladu pojedinačno rastopit i keksiće premazati kao što je na slici.


Način pripreme

Priprema za biskvit: Izmiksati jaja sa oba šećera, zatim dodat ulje, brašno s praškom, kakao i mlijeko. Peći u dubokoj tepsiji 24x24cm. nekih 25 min. na 180°C Pečeni biskvit zaliti sa prokuhanim mlijekom, pomješanim sa malo ruma.

Krema: Sva 4 pudinga skuhati, po uputama na vrećici, vrući puding prelit preko biskvita. Poslije kad malo puding ohladi poredati keksiće preko i ostaviti da sve dobro ohladi. Crnu i bijelu čokoladu pojedinačno rastopiti i keksiće premazati kao sto je na slici. Preko dodati kockice jagode.

izvor : bosanskikuhar.ba


  MOTE KOLAČ

 

Potrebno:
  • 1 l mlijeka
  • 12 žlica gustina
  • 8 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 25 dag margarina ili maslaca
  • 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
  • 30 dag čokolade za kuhanje
  • I još: kutija pettit beure keksa
Priprema:
  1. Gustin i šećer razmutiti sa 2,5 dl mlijeka. Ostatak mlijeka staviti kuhati.
  2. U vrelo mlijeko uliti gustin i šećer i uz neprestano miješanje kuhati dok se krema ne zgusne (cca 6 min) Pred kraj uzmite mikser i miksajte kremu kako se ne bi pojavile grudice. No, ako mislite da miješate dovoljno energično i brzo, možete vi to i ručno, kuhačom 😉
  3. U ohlađenu kremu dodati izrađen margarin i dobro sjediniti.
  4. Za ganache preljev: u  posudici zagrijati slatko vrhnje pa u njemu uz miješanje otopiti natrganu čokoladu. Miješati tako dugo dok se čokolada potpuno ne otopi. Primjetiti ćete to kada čokoladna masa postane sjajna i ravnomjerno tamna. Ne smije provrijeti pa miješajte na jako slaboj vatrici. Rashladiti uz povremeno miješanje.
  5. Lim srednje veličine tanko namazati maslacem pa po njemu složiti red keksa namočenih u mlijeko. Premazati kekse sa 6-7 žlica čokoladne ganache kreme koju ste prpremili, pa preko nje složiti još jedan red keksa. Preko keksa nanijeti bijelu kremu, pa preko kreme izliti malo rashlađeni čokoladni ganache. Ganache ne mora biti potpuno rashlađen, dovoljno je da ne bude vreo kako se margarin u kremi ne bi počeo naglo odvajati.
  6. Sve skupa dobro rashladiti i poslužiti rezano na kocke.
Izvor : recipeci.com

 

 STARINSKE VANILICE









Sastojci

200 g. masti
5 kašika šećera
1 jaje
1 žumance
1 kašikica vanila ekstrakta ili 1 vanilin šećer
ribana korica jednog limuna
4 kašike mlevenih oraha
4 kašike mleka
400 - 420 g. brašna

pekmez za filovanje, ja sam stavila moj domaći od jagoda

Priprema

penasto umutiti mast i šećer, dodati jaje i žumance, sjediniti, dodavati postepeno ostale sastojke lagano mešajući, na kraju dodati brašno. Umutiti glatko testo i ostaviti ga umotano u najlon foliju najmanje pola sata u frižider.


Na brašnom posutoj površini razviti tanko testo, najviše 3 mm. debljine, kalupčićem ili čašicom vaditi vanilice. Ako vadite čašicom umočite je povremeno u brašno da se ne lepi testo.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, zavisi od rerne, da vanilice ostanu svetle.
Vanilice su jako prhke dok su vrele, najbolje bi bilo da se ostave da se ohlade pa da ih pomeramo, ali ako nemate više tepsija, ostavite bar dva, tri minuta da se prohlade pa ih onda pažljivo vadite.
Dobije se oko 40 filovanih vanilica.

Ove vanilice možete odmah poslužiti čim se prohlade i nafilujete ih, odmah se tope u ustima, nisu od onih vrsta koje se jedu tek treći dan, dok "otpuste". :)A isto tako su ukusne i meke i sledećih dana, mogu se spremati za veće proslave i nekoliko dana ranije.

Izvor : http://www.maminajela.com


RECEPT ZA TICINO MASU ILI FONDAN





SASTOJCI
  • 60ml hladne vode
  • 1 vrećica + mala žlica želatine u prahu
  • 8 žlica fruktoze ili glukoze
  • 1 žlica vode
  • 15ml glicerina
  • oko 1kg šećera u prahu
POSTUPAK IZRADE

1. 60 ml vode zalijte na želatinu, da nabubri.
želatina i voda
2. Fruktozu stavite u lončić, dodajte jednu jušnu žlicu vode i stavite na laganu vatru, morate je otopiti da dobijete gusti sirup (dobro paziti: između gustog sirupa i karameliziranog šećera mali je korak).
fruktoza
3. U taj sirup, kad se mrvu ohladi (cca 10 sekundi) dodajte glicerin malo po malo konstantno mješajući.
4. Tu vruću smjesu dodajte polako u želatinu i mješajte da se otopi.
smjesa
5. Šećer u prahu stavite u duboku posudu i napravite udubinu.
6. Malo po malo ulijevajte smjesu i mješajte (ne kuhačom kojom inače kuhate jer će pokupiti miris). Uskoro ćete morati rukama miješati smjesu. U principu iskoristi se cijela kila šećera, ponekad ne, a ponekad morate još dodati.
šećer u prahu
7. Smjesa mora biti kompaktna, nešto kao stari dobri plastelin.
gotov fondan

 

SAVETI KAKO KORISTITI TIČINO MASU

1. Ako ne želite isti dan koristiti smjesu spremite ju u vrećicu da nema doticaja zraka pa u frižider, a kada izvadite i želite ju odmah koristiti ja recimo stavim malo u mikrovalnu da ne moram čekati da popusti. Smjesa vam može stajati sigurno par dana, a možda i koji mjesec.
2. Kad radite figurice, uvijek dopustite da se figurica na zraku osuši i time učvrsti. Bojate tako da dodate malo po malo boje u smjesu dok ne dobijete željenu nijansu.
3. Tičino masu ljepite sa vrućom vodom koju ste pomješali sa šećerom u prahu. Veća količina šećera u vodi znači i ljepljiviju smjesu, a to će vam dobro doći kod ljepljenja figurica.
4. Čim se fruktoza rastopi, odnosno kad se sve rastopi ugasiti vatru.
5. Recimo ja volim kada oblažem cijelu tortu smjesu napraviti svježu, a kada budete radili figurice najbolje napraviti par dana ranije pošto je to pipljav posao i oduzme dosta vremena.
6. Dobro je kada želite staviti masu na tortu da pazite da vam torta bude čvrsta sa čvrstom kremom i biskvitom, recimo ja uvijek gledam da mi je biskvit gornji.
7. Prije stavljanja mase na tortu morate napraviti smjesu koja se nanese po cjeloj torti u tankom sloju da bi se tičino zaljepio, ja to radim sa butter kremom koju znam koristiti za još neka ukrašavanja.
8. Samo dobro pratite sve što vam piše u receptu i mora vam uspjeti, bit će mi drago.
9. E da, sve je jestivo i koristite jestive boje.




 BAJADERA SA KOKOSOM



Sastojci

tamni deo

1 dcl. mleka
150 g. šećera
125 g. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
1 kašika kakao
300 g. mlevenog keksa

svetli deo

1 dcl. mleka
150 g. šećera
125 g. maslaca ili margarina
1 kesica vanilin šećera
200 g. kokosa
50 g. mlevenog keksa

Priprema

tamni deo

Mleko, šećer, vanilin šećer, maslac i kakao dobro zagrejati i mešati dok se sastojci ne sjedine i šećer skroz ne istopi. Ne treba da kuva.
Tako toplo sipati u mleveni keks, izmešati i rasporediti u kalup veličine 28 x 23 cm.
Ostaviti da se ohladi.

svetli deo

Mleko, šećer, vanilin šećer i maslac dobro zagrejati i mešati sve dok se šećer ne istopi. Toplo sipati u kokos i mleveni keks, izmešati i rasporediti preko tamnog dela.

Ostaviti da se dobro ohladi i sjedine ukusi, seći na štanglice i posuti kokosom.

Izvor : http://www.maminajela.com

JEDNOSTAVAN KOLAČ




jednostavan kolac

Za krem:

4 žumanca
4 kašike šećera
3 kašike gustina
500 ml mleka
150 gr putera ili margarina
sok od jednog limuna

Za kore:

5 jaja
5 kašika šećera
3 kašike ulja
5 kašika brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
100 gr mlevenih oraha
kašičica ekstrata od vanile

Priprema jednostavnog kolača:

Krem:

Pomešati žumanca sa šećerom dok ne pobele, pa dodati gustin i sve sjediniti da nema grudvica.
U tu smesu sipati mleko i polako mešati dok se sve ne sjedini pa staviti na laganu vatru da se kuva dok se ne zgusne uz mešanje. Kada se zgusnulo skloniti sa vatre da se hladi. Povremeno promešati u toku hladjenja, ne često.
Ulupati puter ili margarin da bude penast pa mu postepeno dodavati ohladjen krem i miksirati.
Na kraju dodati sok od limuna i izmutiti.
Za kore:
Ulupati belanca sa šećerom u jak šne.
Ulupajte žumanca sa uljem i ekstratom od vanile pa sipajte u belanca i mutite.
Na kraju dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo i orasima. Sve sjedinite žicom ili varjačom, prevrćući od dole prema gore.
Zagrejati rernu na 180 stepeni pa staviti smesu na obložen pleh veličine 20 x 30 cm i staviti da se peče oko 30 minuta. Proverite da li je pečeno.
Ohladiti biskvit pa ga preseći horizontalno na dva dela. Nafilujte celim kremom, najbolje da stavite koru u pleh u kojem se pekla, pa nalijete ceo krem i poklopite.
Ostavite u frižider da se sve lepo stegne i kore upiju ukuse i sok iz fila, pa dekorišite po želji odgore čime volite.

izvor : http://brzikolaci.com



 BRZI KOLAČ SA PLAZMA KEKSOM





Sastojci:
  • 36 komada plazma keksa
  • 600 ml mleka + 100 ml za umakanje keksa
  • 1 puding od čokolade
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike gustina
  • 2 kašike kakaoa
  • 125 gr margarina

Priprema:
Pomešati puding, kakao, šećer i gustin sa 100 ml mleka, a ostatak staviti da provri.
Kad provri zakuvati umućenu smesu i mešati dok se ne zgusne.
Kad se zgusne skloniti sa vatre, pa dodati margarin, u vrelo i mešati dok se ne sjedini i ne umuti.
U usku posudu za hleb staviti kesu, pa poslagati 12 komada plazma keksa umočenog u mleko, pa preko njega naneti 1/3 fila.
Postupak ponoviti još dva puta.
Poklopiti vrhovima kese pa staviti u frižider da se stegne.
Kad se stegne okrenuti na tacnu i dekorisati po želji.

Izvor :  http://domacirecepti.net

0 коментара:

Постави коментар