POSNI



Sastojci :

  • 15 suvih smokvi
  • 125 g šećera
  • 170 g mlevenih oraha
  • 125 g margarina
  • 125 g mlevenog posnog kekasa
  • 80 g oraha (jezgro)
  • 70 g posne čokolade za kuvanje

Priprema :
Smokve prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoje da bi poprimile oblik kao kad su sveže.
Potom ih ocedite, pa u svaku smokvu stavite po polovinu jezgra oraha.

Pomešajte šećer sa 4 kašike vode i stavite da proključa. Dodajte margarin isečen na listiće i blago mešajte dok se potpuno ne rastopi.

Dodajte mleveni keks, orahe, otopljenu čokoladu, sve dobro izmešajte i ostavite da se ohladi.

Od ove smese formirajte 15 loptica. Svaku rastanjite na dlanu, u sredinu stavite smokvu te oblikujte bombicu.

Kolače ostavite da odstoje jedan sat na hladnom mestu. Potom ih uvaljajte u kokos ili mlevene orahe.
Savet:
Kolači treba da odstoje jedan dan pre služenja, a servirajte ih sečene na četvrtine. Od ove količine ispadne 15 komada.

izvor : recepti.com




     POSNI TROSTRUKI UZITAK

Sastojci :
  • BISKVIT
  • 2 kašike šećera
  • 50 ml ulja
  • 100 ml kisele vode
  • 2 kašike prezle
  • 2 kašike mlevenih oraha ili lešnjaka
  • 150 gr brašna
  • prašak za pecivo
  • FIL
  • 600 ml mleka, biljnog porekla
  • 300 ml biljna slatka pavlaka
  • 4 kašike šećera
  • pudinga od vanile
  • 2 kašičice aroma od vanile
  • 100 gr margarina
  • 150 gr posne čokolade
  • GLAZURA
  • 100 gr posne čokolade
  • 50 gr margarina
  • 150 ml biljne slatke pavlake
  • 2-3 kašike ulja
  • JOŠ
  • oko 200 gr posnog petit keksa
  • tolpe vode za umakanje keksa

Priprema

  1. 1.
    U posudu za mešanje stavimo brasno sa praškom za pecivo, dodajemo mlevene orahe/lešnjake, šećer, ulje i kiselu vodu. Moje testo je bilo malo suvo, i ja sam dodala još malo kisele vode. Sve promešamo i stavimo u pleh (veličine 28x33cm) obložen papirom za pečenje i pečemo u već zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok ne porumeni.
  2. 2.
    Pomešamo mleko i slatku pavlaku. Odvojimo oko 250 ml, u to razmutimo puding i šećer, a ostalo stavimo da se greje. Kada mleko provri, umešamo puding, i kuvamo do se ne zgusne. 
    Skuvan puding podelimo na dva dela. U jednu polovinu stavimo čokoladu i pomešamo da se sve lepo istopi. U drugu polovinu stavimo aromu od vanile i to pomešamo da se sjedini. 
    Ostavimo sa strane da se ohlade. U svaku polovinu dodati 50 grama omekšanog margarina.
  3. 3.
    Ohlađen biskvit premažemo sa sokom od narandže ili mlekom, da bude sočniji. Na biskvit stavimo žuti fil. Keks umačemo u toplu vodu i ređamo na žuti fil. Na keks stavljamo fil sa čokoladom. 
  4. 4.
    U malu šerpicu stavimo sastojke za glazuru. Na laganoj vatri, pored stalnog mešanja sačekamo da se otopi zatim premažemo kolač.
    Trostruki užitak stavimo u frižider da se ohladi barem 2-3 sata
Izvor : coolinarika.com

STANGLE SA SUVIM SLJIVAMA I KOKOSOM



ŠTANGLE SA SUVIM ŠLJIVAMA I KOKOSOM

 



Sastojci:
  •   Potrebno je:
  •  1/2 lista većih oblandi
  •   Za tamni deo:
  •  600 gr suvih šljiva
  •  1 dcl vode
  •  125 gr maslaca ili margarina
  •  200 gr čokolade
  •  100 gr mlevena keksa
  •   Svetli sloj:
  •  200 gr šećera
  •  2 dcl vode
  •  125 gr maslaca ili margarina
  •  250 gr kokosa
  •   Preliv od čokolade:
  •  100 gr čokolade
  •  4 kašike ulja

Priprema:
  1. Suve šljive samleti ili sitno iseckati. U posudu staviti mlevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuvati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mlevena keksa ( keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suve).
  2. 2
    Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
  3. 3
    Svetli deo: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuvati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa ( kokos treba da je sitno mleven, kad se seku štanglice lakše se seku i rez je uredan. Ako nije sitno mleven još ga malo samleti u električnoj seckalici)
  4. 4
    Belu masu dok je još topla staviti preko tamne mase.
  5. 5
    Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač.
    Izvor : omiljenirecepti.blogspot.rs

 

 POSNI RAFAELO

 

Sastojci

  • 150gr lokum(ratluk)
  • 150 gr secer u prahu
  • 150gr kokosovo brasno
  • 30 gr margarin
  • 30 lesnici 

Priprema


Pomesajte sve sastojke i dobro umesite. U sredinu svakog kolaca stacite lesnik. Dobicete oko 30 kolaca.
Izvor : coolinarka.com



POSNA ROZEN TORTA




Kore:
100 g meda,
150 g šećera,
20 kašika brašna,
3 šoljice ulja,
5 šoljica kisele vode,
1 kašičica sode bikarbone.

Fil:
250 g šećera,
2 šoljice vode,
2 kašike kakaoa,
2 kesice vanilin šećera,
300 g mlevenih oraha.

Glazura:
200 g šećera u prahu,
2 kašike prokuvale vode,
ekstrat od malina, višnje ili jagode.

Priprema:

Kore:
Promešati med sa uljem i kiselom vodom, dodati šećer, pa potom brašno izmešano sa sodom bikarbonom.
Testo treba da bude nešto gušće nego za palačinke. Za jednu su potrebne dve manje kutlače testa.
Kalup za pečenje kora obložiti namazanim papirom ili folijom, pa tek onda uliti testo u kalup.
Peći kratko u pećnici i čim se izvadi pečena kora, odvojiti je od papira ili folije.
Od ove količine dobiće se pet kora, a ako želite deblju tortu, povećajte sastojke za pola.

Fil:
Ušpinovati 250 g šećera sa 2 šoljice vode, ali da ne bude previše gusto, pa dodati mlevene orahe, kakao i vanilin šećer.
Izmešati sve pažljivo i toplim filom premazati pečene kore.
Zadnju koru premazati glazurom od šećera.

Glazura:
Umutiti 200 g šećera sa dve kašike ključale vode.
Kad se masa ujednači i počne da peni, dodati nekoliko kapi ekstrata od maline, višnje ili jagode.

Izvor : www.posnajela.rs



 POSNE ŠTANGLICE SA LEŠNICIMA





Potrebno:
250 gr šećera,
100 gr suvog grožđa,
sok od pola limuna,
čokolada,
250 gr mlevenih lešnika,
100 gr smokvi,
250 gr južnog voća (ananas, banana, urma…)

Priprema:
Šećer staviti u šerpu, naliti vode da šećer ogrezne i skuvati kao za slatko.
U ukuvani sirup dodati mlevene lešnike, suvo grožđe i sitno seckane smokve.
Sve promešati sa sirupom i dalje kuvati na vatri.
Dasku posuti šećerom i na nju izručiti masu.
Testo podeliti na dva dela i rastanjiti na pola prsta debljine.
Kad se testo ohladi, jedan deo premazati sokom od slatka.
250 gr južnog voća iseckati na rezance i ravnomerno naneti po testu.
Drugi deo testa staviti gore, pritisnuti težim predmetom da se testo sjedini sa nadevom.
Potom testo preliti rastopljenom čokoladom.
Kada se čokolada ohladi, iseći na štanglice.

 Izvor: posnajela.rs


 POSNI SITNI KOLAČI



Sastojci :

  • 250 ml vode
  • 250 gr. secera
  • 200 gr. mlevenih oraha
  • 100 gr. kokosovog brasna
  • 350 gr. mlevenog keksa
  • 3 kasike kakaa
  • 200 gr. crne cokolode
  • 100 gr. bele cokolade
Priprema:

U loncu na vatri stavimo da zavri voda i secer. Potom dodajemo 100 gr crne cokolade i 3 kasike kakaa. Kad provri, sklanjamo sa vatre i ostavljamo da se malo ohladi. Zatim dodajemo orahe, keks i kokos. Od te smese pravimo razne sitne kolace koje zatim potopimo u glazuri od 100 gr crne cokolade i 3 kasike ulja koje rastopimo na pari. Kad se svaki kolac utopi u cokoladu i osusi, dekorisemo ga rastopljenom belom cokoladom po zelji.


izvor : http://tortekolaci.com


 POSNI KOLAČ NA VODI



Sastojci :


pola šolje (od jogurta) šećera
1 šolja vode
2 kašike džema
10 kašika brašna
1 prašak za pecivo
4 kašike mlevenih oraha


Priprema:

Sve sastojke sjediniti i umutiti.

Smesu staviti u tepsiju obloženu pek papirom.

Rernu zagrejati na 180° i kolač peći oko 20 minuta.

Pečen kolač i prohlađen premazati džemom i posoliti orasima.

 

izvor : http://www.receptizakolace.rs




 POSNI KOLAČ





Sastojci:
  •  2 šolje brašna,
  • 100 gr šećera,
  • 3 kašike kakaoa,
  • 1/2 šolje mlevenih oraha,
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 ½ šolja mineralne vode,
  • 300 gr meda
Glazura:
  • 2 kašike kakaoa,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 kašika ulja,
  • 3 kašike vode,
  • nekoliko kapi ekstrata ruma
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, šećer, kakao, prašak za pecivo, orahe i prstohvat soli.
Vodu pa nalijte preko i izmešajte.
Na kraju dodajte med i sve dobro promešajte.
Pleh veličine 20 x 30cm obložite pa pecite na 180 stepeni.
pečen kolač prelijte glazurom.
Stavite sve sastojke da se skuvaju, na laganoj vatri neka vri i kuvajte do željene gustine, pa prelijte kolač i ostavite da se sve zajedno ohladi.

Izvor : http://domacirecepti.net 




VANILIN ROŠČIĆI





SASTOJCI
  • 300 gr glatkog brašna
  • 220 gr hladnog margarina ili maslaca
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • šećer u prahu za posipanje
  •  

VANILIN ROŠČIĆI U SLIKAMA

 

1. Hladni margarin izrežite na kockice.
2. Dodajte ga u brašno i prstima zajedno utrljajte da dobijete grube mrvice.

smjesa-za-kekse

3. Zatim dodajte šećer, vanilin šećer i mlevene orahe, pa zamesite testo.

smjesa-sa-orasima

4. Nije potrebno testo stavljati u frižider, tako da možete odmah nastaviti.
5. Da bi vam roščići bili približne veličine, napravite jedan veći valjak i nožem odrežite jednake delove. Od svakog dela prvo valjate kuglicu među dlanovima, a onda nastavite raditi valjak koji samo savijete.

oblikovanje-roscica

6. Pripremljene roščiće slažite u tepsiju od rerne na koju ste prethodno postavili masni papir.

kiflice-na-plehu

7. Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta, trebaju ostati svetli.

pecene-kiflice

8. Svakako neka se ohlade u tepsiji, jer ih tople možete polomiti.
9. Hladne posipajte šećerom u prahu.

posipanje-secerom












 Izvor:  http://www.kolaci.biz

0 коментара:

Постави коментар