недеља, 10. јануар 2016.

NAJBOLI COKOLADNI KOLAC



Sastojci
  •   Testo
  •  550 g brasna
  •  1 kesica praska za pecivo
  •  120 g hladnog putera
  •  50 g kakaa
  •  150 g secera u prahu
  •  50 g meda
  •  3 kom jaja
  •  1-2 velike kasike kisele pavlake
 

  Krem
  •  700 ml mleka
  •  150 g kristal secera
  •  2 kesice pudinga od vanile
  •  250 g putera
  •  1-2 kasike kakaa
  •   Preliv
  •  100 g tamne cokolade
  •  1 kasika ulja
  • Priprema

    Težina:
    Srednje zahtjevno
    1. 1
      Prosejati brasno s praskom za pecivo u vecu posudu,dodati sitno isecen hladan puter i dobro sjediniti puter i brasno dok se ne dobije sitna zrnasta struktura ( natreti brasno ) . Zatim ubrasno dodati secer u prahu , kakao prah , viljuskom sve izmesati a onda dodati samo malo umucena jaja, med i veliku kasiku kisele pavlake . Zamesiti testo dok ne postane srednje tvrdo ( ako je testo jos tvrdo lagano dodavati jos kisele pavlake ).Testo treba da je glatko i srednje tvrdoce da moze lako da se razvija . Podeliti testo na cetiri jednaka dela . Razviti testo u obliku pravougaonika velicine 25 x 30 cm . Ja sam razvijala kore u plasticnim kesicama za zamrzivac kao sto sam vec objasnila kod kolaca Marlenka . Kada su sve kore razvijene onda ih peci na 180 C 6 - 7 min , brzo se peku i treba paziti da ne izgore . Kore ohladiti .
    2. 2
      Rastvoriti puding u malo mleka a ostatak mleka staviti da se kuva . Kada je mleko postalo vruce sipati secer i mesati dok se ne otopi a zatim kada mleko prokuva skuvati puding . U dve trecine skuvanog pudinga dodati kakao , a jedna trecina pudinga ostaje bez kakaoa odnosno svetle boje . Ostaviti da se puding ohladi a zatim u tamni deo polako , miksirajuci , dodati dve trecine omeksalog putera . Takodje u svetli deo dodati jednu trecinu putera .
    3. 3
      Kolac filovati ovako : kora ,premazati je polovinom tamnog fila , preko se stavi druga kora , preko ide svetli fil , kora , druga polovina tamnog fila i preko cetvrta kora .Ceo kolac prekriti plasticnom foliom i ostaviti ga do sledeceg dana da kore omeksaju . Takodje kolac lakse opteretiti da bi kolac bio podjednako ravan .
    4. 4
      Sledeci dan preliti ga otopljenom cokoladom . Cokoladu otopiti na pari , dodati ulje i sve dobro izmesati . Pre prelivanja kolac ostaviti oko sat vremena na sobnoj temperaturi a zatim ga preliti pripremljenom cokoladom . Kada se cokolada stegne ostrim nozem seci kolac vec prema zelji.
     Izvor: coolinarika.com


     

    0 коментара:

    Постави коментар